När Anders Roslund och Börge Hellström gav ut sin debutbok "Odjuret" 2004 hade de redan ytterligare två böcker klara. Tanken var att de skulle pausa efter den tredje. Men den efterlängtade vilan sköts fram till nästa bok och nästa och....
Det hårda tempot tog till sist ut sin rätt. När de var klara med sin sjätte bok "Två soldater", en tegelsten på 682 sidor, fattade de beslutet att vara lediga från varandra på obestämd tid.
- För tio år sedan tittade vi ner i marken och vi tittar upp först nu. Jag tror att vi väntar in vår författarsjäl. Nu har vi snart skrivit sex böcker på riktigt här inne, säger Anders Roslund och gör en gest mot hjärtat.
Två bra idéer
Ska man vara orolig för att det inte blir fler böcker av ett av Sveriges mest framgångsrika radarpar i kriminalgenren? Nja, Anders Roslund och Börge Hellström har två bra idéer "i pipen", men har gjort det till en vana att aldrig ge några utfästelser inför framtiden. De skriver inga kontrakt på sina böcker i förväg, vill hela tiden jobba med textens bästa för ögonen.
Hur lång pausen ska vara bestämmer de under en deckarfestival i England den 25 maj, där de medverkar som hedersgäster.
- Just nu håller vi båda två på med att jobba med lite olika saker och så får vi se vad det blir när det är slut. Eller snarare när pausen är slut, säger Anders Roslund.
Hollywood väntar
De senaste åren har deras status i kriminalgenren befästs också internationellt. Förra boken "Tre sekunder", som 2011 belönades med International Dagger Award, bearbetas just nu för att bli storfilm i Hollywood, med preliminär inspelningsstart i höst.
- Jag blir nervös bara vi pratar om det, säger Börge Hellström och skrattar.
Nya boken "Två soldater" har vissa beröringspunkter med "Tre sekunder", men fokuserar på ett helt nytt ämne: ung gängkriminalitet. Det är en svart värld som målas upp i boken, där tonåringar och barn begår mycket brutala brott utan att vara det minsta rädda för samhällets repressaliesystem. I förortsgängens bakvända logik är ett fängelsestraff snarare något eftersträvansvärt.
- Karriärstegen ser ut så: rån, rån, rån, ett halvår på kåken, rån, rån, rån, ett år på kåken. Det är det som är så absurt. En vanlig normal medborgare är rädd för att hamna i fängelse och begår därför inga brott. Men en gängkriminell är inte rädd för att hamna på kåken, säger Börge Hellström.
Dyster statistik
Statistiken är dyster: 5 000 unga under 21 år löper risk att rekryteras av kriminella nätverk. Roslund & Hellström har stött på förebilderna till de grovt kriminella 18-åringarna Leon och Gabriel och deras 12-årige hangaround Eddie i verkligheten.
- Och verkligheten är alltid värre än i våra böcker, säger Börge Hellström.
Som vanligt har de gjort enormt mycket research inför skrivandet, så mycket att det tog tre år att bli klar med boken. Allt ska vara rätt - från hur man bygger en tatueringsapparat i fängelset av en rakapparat, en kulspetspenna, en nål och en piprensare till hur snacket låter i gängkretsar. Trovärdighet är Roslund & Hellströms signum och obehagligt ofta har de scenarier de målat upp i sina böcker föregått verkligheten.
Genom sina böcker har de fått större möjlighet att vara med och påverka, att debattera exempelvis sexualbrottslagstiftning och trafficking.
- Vi tror nog att det kan bli en miniopinion om gängkriminaliteten. Men det är inte huvudsyftet med våra böcker - det är alltid att underhålla, säger Anders Roslund.