I veckan besökteRamy Essam Stockholm för att ta emot Freemuse-priset.
- Ramy lär bli den första att dödas när vi kommer hem, säger Ramy Essams manager nästan i förbifarten medan vi väntar på sångaren i lobbyn till hans hotell.
Managerns mobil sätter stopp för följdfrågor. Den ringer oavbrutet och hon sticker smidigt in den under slöjan för att bättre höra vad vännerna som befinner sig på Tahrirtorget säger.
Almanackan visar november men rapporterna från Egypten får det att framstå som om februari går i repris. Det var då folket fick nog och de massiva demonstrationerna på Tahrirtorget i Kairo ledde till att president Mubarak avgick.
Skar av håret
Den här gången visar demonstranterna sitt missnöje över det styrande miltärrådet, och de slås tillbaka med våld. Nu liksom då är torget kampens hjärta, men också en plats där liv släcks.
- Jag är ledsen över att inte vara där nu. Det är första gången jag inte är på plats när en stor protest pågår. Runt 15 demonstranter har dödats och flera hundra skadats. Mina vänner som är där säger att vi står inför samma sak som i början av revolutionen, säger Ramy Essam.
Han är lång, fyller hela fåtöljen där han sitter framåtlutad och ivrigt pratande. Håret däremot är kort. På de You Tube-filmer som visar hur han leder demonstranterna i sång var det uppsatt i tofs, men när han fängslades skar militären av svallet.
Ärren efter tortyren som den då 23-årige sångaren fick utstå samma natt döljs av den svarta läderjackan, och av de många leendena.
Är det inte värre att bli dödad? undrar jag försiktigt med managerns ord kvar i öronen. Ramy Essam skakar på huvudet, säger att han är övertygad om att hans meddemonstranter kommer att skydda honom. Dessutom, tillägger han, lär all uppmärksamhet internationella medier ägnat honom avskräcka militären från att skada honom allt för mycket.
Innan revolutionen studerade Ramy Essam till ingenjör i hemstaden Mansura, men nu vill han fullfölja sin dröm om att bli artist. Han jobbar på ett album med sånger om revolutionen. Metallica, Nirvana och System of a Down tillhör inspiratörerna. Sedan tillför han ett eget, mer orientaliskt sound.
De parlamentsval som var tänkta att inledas idag, 28 november, tror Ramy Essam inte kommer att genomföras; att protesterna eskalerat visar på den enorma besvikelsen över att utlovade förändringar uteblivit.
- Vi är inte optimistiska men vi har hopp. Om vi genom de här demonstrationerna kan få bort Mubarakmännen och få ett civilt lett samhälle får vi kanske veta hur det känns att leva i en demokrati.