Får du psykbryt av att lyssna på Niklas Strömstedt? Ingen panikångest nu, det får Niklas Strömstedt också, men efter mer än 30 år i branschen har han beslutat sig för att göra något åt saken. När den självutnämnde poptönten drar på vinterturné får han sällskap på scenen av en legitimerad psykoterapeut.
Tillsammans med Per Naroskin har Niklas Strömstedt skrivit showen "Strömstedt & Freud" som med premiär den 18 februari besöker 20-talet orter från Luleå till Kalmar.
Terapisamtal på scenen
Föreställningen har formen av en serie terapisamtal där Niklas Strömstedts låtar används för att gestalta den process som scenens Strömstedt går igenom efter en kraschad kärleksrelation.
- Idén var från början ett förlupet ord från min fru när vi hade klämt i oss två säsonger av "In treatment". Hon sa att "du kanske skulle ha en psykolog med dig på scenen", lite som man säger att "vi kanske skulle åka till månen". Men så tänkte jag på det där, att det faktiskt var en bra idé, säger Niklas Strömstedt när TT Spektra träffar honom och Per Naroskin.
Att samtala med de två herrarna är lite som att åka bergochdalbana. Per Naroskin har en bakgrund som ståuppkomiker och är känd som en av rösterna i "Spanarna" på P 1. Tillsammans med sin partner Sissela Kyle (som har regisserat föreställningen) gick han och kollade på en konsert med Niklas Strömstedt och kunde omgående konstatera att det fanns goda förutsättningarna för att skapa en bra show.
- Vad som omedelbart slog mig var den kontakt Niklas har med sin publik, säger han.
Idén till "Strömstedt & Freud" har funnits i drygt två år. Per Naroskin och Niklas Strömstedt har varit grundliga. Under ett halvårs tid träffades de flera gånger i veckan för att lära känna varandra, sedan började de skriva manus. Per Naroskin gjorde också närstudier av Strömstedts låtar. Hans analys av popmusikern är glasklar.
- Här talar vi om en man som är expert på förälskelser. På olyckliga förälskelser, men också på drömmen om den lyckliga kärleken och de avgörande mötena i tillvaron, säger han och fortsätter:
- Det är verkligen ryggraden i föreställningen, men det är inte bara gravallvarligt. Det här är inte en undervisningsshow för blivande psykoterapeuter.
Räkna med gott om tillfällen att skratta, men förvänta dig ingen slapstick. Det handlar om underhållning, men showen har en allvarlig underton och innehåller flera förlösande ögonblick.
- Vi överraskade oss själva med att det kan bli så gripande. Man ska kunna skratta jättemycket, man ska kunna le, man ska bli gripen och man ska gå därifrån och må lite bättre än när man kom, säger Per Naroskin.