Polarprisvinnaren låter cellon berätta

Med öppna sinnen har världscellisten Yo-Yo Ma landat i Stockholm för Polarprisutdelning och tillhörande konsert.- Jag har just lärt mig det svenska ordet lagom, ett fantastiskt sätt att lära känna ert land. Att närma sig världens musik ger samma förståelse.

På bilden spelar Yo-Yo Ma ett stycke av George Gershwin. Att röra sig fritt mellan genrerna är självklart för honom: "Ingen lyssnar längre till bara en slags musik när de växer upp. Det är som att lära sig läsa, när du har knäckt koden kan du läsa all slags litteratur."

På bilden spelar Yo-Yo Ma ett stycke av George Gershwin. Att röra sig fritt mellan genrerna är självklart för honom: "Ingen lyssnar längre till bara en slags musik när de växer upp. Det är som att lära sig läsa, när du har knäckt koden kan du läsa all slags litteratur."

Foto: Steven Senne

STOCKHOLM 2012-08-28 06:00

Konserthuset i Stockholm fylls av toner som för tankarna till ett italienskt landskap, eller en filmscen i motljus. Cellons klanger börjar svepande med romantiska inslag av harpa och flöjt, men snart blir stråken mörkare. Det är Yo-Yo Mas sista genomgång med Sakari Oramo och Stockholmsfilharmonikerna inför helgens Polarpriskonsert och stycket som spelas har en särskilt betydelse för världsstjärnan, visar det sig när han berättar för orkestern om bakgrunden till filmkompositören John Williams "Elegy för cello och orkester".

Williams skriver ofta för vänner och människor han känner, just det här stycket skrevs till en ung kvinnlig violinist, till minne av hennes två små barn som hade dött.

- Jag var med när det för första gången spelades för en större publik och då var också mamman med i orkester. Det är sällan som ett styckes berättelse kommer så nära människorna det handlar om, men i det ögonblicket var alla närvarande.

Bachs cellosviter
Bara minuter efter att repetitionerna i Konserthuset avslutats kommer Yo-Yo Ma till intervjun, betydligt vardagligare klädd i jeans och t-tröja än de mörka kostymer och frackar vi är van att se honom i på scen. Williams är inte den enda filmkompositör som Yo-Yo Ma gärna spelar, Ennio Morricone är ett annat namn på hans repertoar. Och även om Bachs sviter för solocello nog får räknas som hans paradnummer så har filmmusiken en dragningskraft på honom.

- Musik handlar om kommunikation. Det är så mycket mer än ett coctailparty, det är en intim konversation om sådant som kan vara svårt att prata om, med 1 700 personer. Vår värld går till stor del ut på att mäta saker och ting, ekonomiskt och politiskt. I musiken kan vi mäta förtroendet, huruvida vår tillit är stor nog för att vi kan våga vara sårbara.

Minns Dag Hammarskjöld
Lika självklart som han skiftar genrer rör han sig också mellan kulturer, med outtröttlig nyfikenhet. Så föddes idén till hans internationella The Silk Road Project, som utöver kontakter länder och kulturer emellan också har givit hans cellospel en vidgad klangvärld. Det är också så han närmar sig Sverige under det här besöket. Inför resan hit mindes han en läsupplevelse från tonåren, Dag Hammarskjöld, och bara häromdagen lärde han sig ett nytt svenskt ord, utan engelsk motsvarighet - lagom.

- Ett fantastiskt ord, håll fast vid det. Jag vill ha mer lagom. Att förstå världens musik är samma sak. Jag kan hoppa in i en taxi och höra persisk musik, och bara genom att veta det få ett samtal långt bortom väderprat med den iranska ingenjören bakom ratten. Att kunna leva sig in i varandras liv är avgörande för att kunna ha en empatisk syn på världen.

FAKTA Yo-Yo Ma

Född 1955 i Paris av kinesiska föräldrar, till största del uppväxt i New York.

Började spela cello som fyraåring tillsammans med sin far, studerade på Julliard School och tog examen på Harvard.

Bor i universitetsstaden Cambridge, Massachusetts.

Familj: Gift, två barn.

Har spelat in över 75 album och har vunnit otaliga priser.

Ett av hans viktigaste projekt är Silk Road Project som han grundade 1998, ett musikaliskt och tvärvetenskapligt samarbete för att väcka liv i det kulturella utbytet mellan Asien och Europa som var så vanligt längs Sidenvägen under antiken.

Instrument: Spelar på en Montagnana-cello från 1733 och på en Stradivarius från 1712.

Polarpriset delas ut på tisdag, och han får det bland annat för att han "förenar människor över hela världen och visar oss att musik är kommunikation, passion och utbyte av erfarenheter".

En vanlig arbetsdag: "Ingen dag är den andra lik. Det passar mig bra, på en vecka kan vad som helst hända. Kaffe på morgonen är den enda, och kanske viktigaste rutinen. När jag inte är på turné gillar jag att handla mat, tanka bilen, sådant som ger en känsla av vardag."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!