Ödessommar för Hultsfredsfestivalen

Med ett omdebatterat räddningspaket frälste Hultsfreds kommun Sveriges mest anrika festival. Nu måste år av förluster vändas till vinst.- Det är en ödesfestival, säger kommunalrådet Kira Berg.

Scissor Sisters (bilden), Erykah Badu, Empire of the sun, Deftones och Kent är några av artisterna på Hultsfred i år.

Scissor Sisters (bilden), Erykah Badu, Empire of the sun, Deftones och Kent är några av artisterna på Hultsfred i år.

Foto: Maja Suslin / SCANPIX

Stockholm 2010-06-07 06:00
Den 7 juli öppnar portarna till Sveriges mest anrika festivalområde. På stranden vid sjön Hulingen hålls den 25:e Hultsfredsfestivalen. Musikfesten lockar årligen fler än 20 000 personer, men trots att besökarna fortsätter att komma har festivalen arbetat i motvind de senaste åren. Efter förra årets festival stod arrangören Rockparty med en skuld på 15 miljoner kronor.
För att rädda festivalen beslutade Hultsfreds kommun om ett räddningspaket omfattande 6,3 miljoner kronor. Beslutet var kontroversiellt och har skapat debatt på orten, men Kommunalrådet Kira Berg (S) försvarar initiativet.
Viktigt för orten
En av de tyngst vägande anledningarna till att kommunen tagit över driften av Hultsfredsfestivalen är de kringverksamheter som Rockparty byggt upp - framförallt de två skolorna, gymnasium och högskola som tillsammans har drygt 500 elever.
- Vi är en utflyttningskommun, men tack vare de här utbildningarna kommer unga människor till Hultsfred. På sikt tror jag att utbildningarna kommer att försvinna utan festivalen, säger hon.
För fem år sedan slog Hultsfredsfestivalen publikrekord med 31 800 betalande besökare. I dag har festivalledningen sänkt ambitionerna. Målsättningen är inte längre att blir störst, utan att skapa långsiktiga förutsättningar för festivalen ska kunna leva vidare.
- Alla festivaler vill ha de fräckaste banden. I år kör vi inte på det, utan siktar på att ha den bästa festivalen som helhet. Vi vill ha ett brett program som intresserar många och hoppar över de riktiga topparna som kostar för mycket, säger Rockpartys tidigare ordförande, Lennart Beijer (V).
Riskabel strategi
Det är Hultsfredsfestivalens enda utväg, men strategin låter riskabel i ett Sverige där konkurrensen mellan festivalerna blir allt hårdare. Sommaren 2010 bjuder på flera nya festivaler och 8 av landets 16 största festivaler har den uttalade ambitionen att växa ytterligare.
Håkan Durmér är festivalens presschef och sitter i den grupp som har ansvar för festivalens program.
- Vi ska ha den schysstaste upplevelsen och vara en extremt kvalitativ festival. Så länge vi har nöjda besökare spelar det ingen roll att vi inte är störst. Ursäkta uttrycket, men vi vill vara en music lovers-festival, säger han.
FAKTA Hultsfredsfestivalens skakiga resa
1986 Första Hultsfredsfestivalen lockar 7 500 besökare.
1987 Blir känd som minusfestivalen. Antalet besökare sjunker till 6 500 och Rockparty gör en förlust på 644 000 kronor. Ett banklån och bidrag från kommunen och Kalmars läns landsting räddar situationen.
1988 Revansch. 12 500 besökare gör festivalen till en succé.
1991 För första gången har Hultsfred fler än 20 000 besökare. 21 800 personer kommer för att se bland andra Black Crowes och Thåström.
1999 Nytt publikrekord med 27 000 besökare. Under bandet Holes konsert kläms en 19-årig flicka till döds.
2001 Festivalen närmar sig 30 000 besökare. Iggy Pop och Limp Bizkit lockar 29 000 betalande till Hultsfred.
2004 Efter två år med sjunkande besökssiffror kommer bara 23 000 till festivalen.
2005 J P Bordahl tar över som chef och åstadkommer ett nytt publikrekord - 31 800 betalande.
2007 Festivalen lockar "endast"
23 000 besökare och gör en förlust på 7,5 miljoner kronor. J P Bordahl får gå.
2009 Nye chefen Per Alexanderson lyckas inte vända ekonomin till plus och avgår efter två festivaler med runt
23 000 besökare. Rockpartys underskott uppgår nu till 15 miljoner kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!