Hundratals sökande till en tv-sänd talangjakt. Alla har de en gemensam dröm, och tre celebriteter i en hård jury kommer att avgöra hur nära den drömmen de kommer att komma.
Det handlar inte om ännu en omgång av "Idol", utan om något som skulle kunna beskrivas som matlagningens motsvarighet till musiktävlingen. I "Sveriges mästerkock" drömmer deltagarna om att bli stjärnkockar. Vem som når dit bestämmer juryn: kockarna Per Morberg, Leif Mannerström och Markus Aujalay.
Under auditionturnén som visas i de två första avsnitten får jurymedlemmarna provsmaka omkring 150 maträtter av varierande klass, bland annat en riktigt otäck svampsås med mjölkchoklad, och en torskrygg som enligt Morberg är "i världsklass".
Inte elaka
De tre kockarna är aldrig elaka i sina omdömen, bara ärliga, menar de.
- Man behöver inte kalla folk för både det ena och det andra som de gör i vissa program. Jag har ett rykte om mig att vara lite butter, då får man vara extra snäll. En del var livräddda när de kom in, de skakade, berättar Leif Mannerström.
Tävlingen avgjord
Det handlar inte bara om att laga perfekt mat. Tittarna får se en deltagare som misslyckas fullständigt med sin audition, men som ändå går vidare.
- Man ser direkt när en människa kommer in om om han eller hon har något i branschen att göra. I det här fallet var det väldigt tydligt att det här var en kille som hade någonting i sig. Han måste få en ny chans. Deltagarna ska bli bättre med vår coachning, säger Markus Aujalay.
Under våren kommer en efter en av deltagarna att slås ut tills bara segraren återstår. I verkligheten är alla avsnitt redan inspelade, så juryn vet hur äventyret slutar.
- Ni kommer att bli förvånade när ni får se vilka som plockar fram de stora raketerna, lovar Mannerström.