Sällan har förväntningarna varit så stora på en Nobelpristagares offentliga ställningstaganden som när kinesiske litteraturpristagaren Mo Yan möter ett samlat pressuppbåd i Stockholm.
Han, som aldrig har sett sig som en politisk författare, fick svara på frågor om kinesisk censur, yttrandefrihet och Liu Xiaobos framtid. Mot sin vilja har han dragits upp på den politiska scenen, men likt många av sina romanfigurer vägrar han envist tala på beställning
- Jag har alltid varit oberoende, det är så jag vill ha det. Om någon tvingar mig ta ställning gör jag det inte.
I samband med Nobelprisets tillkännagivande förklarade Mo Yan att han hoppades att den kinesiske fredspristagaren ska bli frigiven så fort som möjligt - ett stöd han nu hårdnackat vägrar upprepa,
"Ni är inte så hemska"
De mer höviska frågorna kommer uteslutande från de många kinesiska reportrarna på plats, som bland annat undrar hur Mo Yan, som med sin hustru valde att gå till fots på Arlanda när de andra åkte BMW, gör för att behålla sin ödmjukhet. Författaren själv uttrycker flera gånger sin frustration över att litteraturen hamnar i bakgrunden, över att priset ges en innebörd det inte har - men inte utan humor:
- Jag har hört flera beskriva just den här presskonferensen som något förfärligt, och jag har beskrivits som en förfärlig person. Nu har jag upptäckt att ni inte alls är så hemska. Vi är alla människor.
Kinesisk storytelling
Han, som i sina romaner återkommer till människorna längst ner på samhällsstegen, oftast de urfattiga bönder som han själv tillhörde som barn, menar att de journalister han möter bara undantagsvis har läst hans romaner. I Kina skriver han inte bara ur böndernas perspektiv, utan också för dem, genom att utgå från den kinesiska berättartraditionen.
- Författare blir du för att uttrycka en åsikt om samhället, om människorna och om livets skönhet, säger han och uppmanar västerländska läsare att läsa "Ximen Nao och hans sju liv", en färgstark och fantasifull saga som täcker in många av de stora förändringarna i Kinas nutidshistoria.