Knivarna har vässats, förklädena snörts åt. För tredje säsongen möts passionerade matlagare från hela landet för att göra upp om vem som är "Sveriges mästerkock". På måndag är det premiär i TV 4.
Den här gången är nivån högre och startfältet jämnare än tidigare, enligt juryn, som liksom tidigare utgörs av Leif Mannerström, Markus Aujalay och Per Morberg.
- Det som slog oss i år var att fler som kom in var mer välförberedda. Det var färre stora frågetecken, sådana som man undrade hur de hade hamnat där, berättar Markus Aujalay om inspelningarna som ägde rum i höstas.
Leif Mannerström sträcker sig till att hävda att den tredje säsongen av det tvåfaldigt Kristallenbelönade programmet är den allra bästa:
- Juryn är van nu. Skämten och de buttra minerna kommer automatiskt, på ett roligt och charmigt sätt. Maskineriet är väloljat.
Att de sökande var så skickliga gjorde det extra svårt både att välja ut deltagare till tävlingen och inte minst att sedan skicka hem en av dem varje vecka.
- Det är tufft att en ska åka ut varje gång. Jag fattar lätt tycke för människor, och jag blir ofta ledsen. Jag har känslor, och det bjuder jag på, säger Mannerström, som i tidigare säsonger setts bli tårögd för deltagarnas skull.
Kunskap och tur
I de två tidigare säsongerna är det idel kvinnor som gjort upp i finalen, något som gör Mannerström lite extra belåten.
- Jag får ofta frågan om varför det är så få kvinnor som lagar mat på proffsnivå. Det är en av de svåraste frågorna att svara på. Det är väldigt konstigt. Men i vår tävling har det varit tvärtom, och det tycker jag är skoj.
Om det blir så även denna vår återstår att se. Må bästa matlagare vinna. Eller?
- Förutom att man måste ha en känsla för att laga god mat och presentera den schysst så handlar det om att man är lite påläst och tar till sig av kritiken vi ger. Men man ska nog ha lite tur också, säger Markus Aujalay.