Det är konstvärldens första dragqueen mot den obevekliga machomannen. Dadaismens främste provokatör mot modernismens mästare. Ready-made-konstens uppfinnare mot måleriets superstjärna.
Redan i utställningens titel - "Picasso vs Duchamp" - tar Moderna avstamp i olikheterna mellan de två giganterna, som beskrivs som varandras motpoler. Två citat möter besökaren: Duchamps "Egentligen gjorde jag bara 13 readymades under 40 år av mitt liv. Det är inte mycket till sysselsättning", och Picassos "Give me a museum and I’ll fill it".
- De är egentligen oförenliga. Marcel Duchamp var den märklige, ironiske, konceptuelle, kylige, schackspelande språkkonstnären som sade att måleriet var slut, säger Moderna museets chef Daniel Birnbaum, tillika en av utställningens kuratorer.
Samma värld
Utgångspunkten för utställningen är möjligen inte helt seriös, tillstår Daniel Birnbaum, och en närmare titt visar förstås att konstnärerna tillhör samma värld, dessutom ganska liten. De lyfts fram av samma kritiker, förekommer i samma tidskrifter, köps av samma stora samlare. Två av deras respektive nyckelverk är båda 100 år gamla.
- Duchamp var inte alls emot ögat och seendet, han ville bara syssla med det på ett annat sätt. Och Picasso var inte den svulstige machomannen - bara. Han var en sofistikerad konstnär som lyfte in språkliga element och jobbade med kollage i det som brukar kallas syntetisk kubism - i princip en slags readymade, säger Daniel Birnbaum.
Men det finns fler skäl för Moderna att föra samman de två rivalerna - de är de två tyngsta namnen i museets samling. Moderna har världens näst största Duchamp-samling, efter Philadelphia Museum of Art, och Picassos "Guernica" var det allra första som ställdes ut på museet 1956.
En antydan till matchresultat skulle den BBC-undersökning kunna vara, som 2004 ställde frågan "Vad är 1900-talets mest inflytelserika konstverk?" till 500 konstexperter. Under tiden de levde var Picasso otvetydigt den stora stjärnan, Frankrikes mest kända och förmögna person, väl medveten om sin status. Duchamps stora inflytande kom först efter hans död.
- Idén om att konst ska ifrågasätta och utforska, som är självklar i dag, började hos Duchamp. Ingen jäkel på konsthögskolorna i dag tror att det bara är att börja måla, säger Daniel Birnbaum.
Samma slutsats syns i den brittiska omröstningen. I topp hamnade Duchamps pissoar. På andra plats återfanns Picassos "Flickorna från Avignon".
- Picasso kanske anade det, men han slapp åtminstone uppleva det.