De stod och huttrade i kylan på Sergels Torg i Stockholm den 4 februari, mitt bland de andra demonstranterna. Iögonenfallande, men ändå helt anonyma.
Klädda i vita plastmasker med uppåtvridna mustascher markerade de sitt missnöje med Acta-avtalet mot piratkopiering. Manifestationen visade att Guy Fawkes-maskerna tagit en plats också i den svenska politiska debatten. Samtidshistorikern Rasmus Fleischer, som själv har en bakgrund i Piratbyrån, är inte förvånad.
- Många är inte intresserade av att gå med i ett parti och då kan det ligga nära till hands att hoppa på en så här öppen symbol i stället. Men jag tror ändå att den har mindre betydelse i Sverige än på många andra håll, säger han.
Används i nätattacker
Den har använts av demonstranter i Egypten, i Occupy Wall Street-rörelsen och alldeles nyligen av riksdagsledamöter i det polska parlamentet. Bland de snabbaste att lansera den som symbol var nätaktivisterna i gruppen Anonymous, som också motsätter sig antipiratlagar. Masken med det kaxiga uttrycket passade deras ofta humoristiska nätattacker perfekt.
Men hur blev masken gångbar politiskt? Dess popularitet har mindre att göra med den verklige Guy Fawkes än med en hjälte hämtad från seriernas och filmens värld. 1982 skapade Alan Moore och tecknaren David Lloyd serieklassikern "V för Vendetta" där en hämnare i Guy Fawkes-mask kämpade mot överheten i en fasciststyrd framtid. Men det var den påkostade Hollywoodfilmatiseringen, gjord av bröderna Wachowski, som gav masken dess publika genombrott.
Filmkritikern Emma Gray Munthe minns tydligt den känsla som filmen förmedlade.
- Många tyckte att den var alldeles för enkel för att vara politisk på riktigt, att det var tonårspolitiskt dravel. Men jag kommer ihåg att när jag kom ut ur salongen kände jag mig helt uppviglad och ville ut och demonstrera direkt.
V i "V för Vendetta" är en anarkistisk hjälte som slår tillbaka mot ett totalitärt samhälle. Masken som Hugo Weaving bär i filmen massproduceras nu, ironiskt nog, av filmbolaget Time Warner och bärs av unga demonstranter över hela världen.
Fredrik Strömberg, ordförande i Seriefrämjandet och doktorand i ämnet serier, har själv en Guy Fawkes-mask hemma.
"Oerhört vacker"
- Jag tycker den är oerhört vacker. Jag har samlat på masker länge, men då har det ofta varit snidade trämasker från Indien och Afrika. Det här är den enda västerländska masken jag har och den enda plastmasken också.
Guy Fawkes-maskens styrka är att den är ikonisk och tydlig, menar Fredrik Strömberg. Den är oerhört tacksam för fotografer som vill skildra en demonstration på bild. Mustascherna, bockskägget och det aningen hånfulla uttrycket ger den en lätt djävulsk karaktär som signalerar civil olydnad.
- Vi får nog hålla på rätt länge innan den börjar tappa sin kraft, särskilt som den nu tagit steget över till parlamentsnivå. Det tror jag stärker symbolen snarare än försvagar den, säger Fredrik Strömberg.
Lakas ur
Rasmus Fleischer är av motsatt uppfattning. Han ser tendenser till att masken redan har börjat lakas ur som politisk symbol. Den signalerar kamp mot överheten, javisst, men kan användas av väldigt disparata grupper. Nyligen bars den av anhängare till Julian Assange, som visade sitt missnöje med att Wikileaks-grundaren begärts utlämnad till Sverige.
- Styrkan är ju någonstans det här oväntade, att vem som helst kan ansluta sig. Det blir samtidigt svagheten. Det är väldigt lätt att utnyttja masken, säger han.