Under hösten kan den som har hyfsat uppdaterad hårdvara i form av dator, smart tv, surfplatta och spelkonsoler se mer legalt internetbaserad film och tv än någonsin. Kampen om kunderna har skärpts och plötsligt är vod, det vill säga video-on-demand-tjänster, hetare än någonsin. Inte minst i media.
Samtidigt verkar många nya användare förvånas över att de inte direkt får tillgång till de senaste filmerna. Det beror på att filmbolagen fortfarande pytsar ut filmerna i samma ordning som tidigare.
- Det kostar mycket att göra en film och då vill man optimera intäkterna i alla fönster, säger Thomas Runfors, informationschef på SF bio.
Fönstermodellen
Fönstren han pratar om bygger den värdekedja som all film passerar, mer eller mindre, och den ser ut som följer: Först blir det premiär på bio, i det så kallade biofönstret. Tre till fyra månader senare är det dvd-och vod-släpp. Först då kan vissa vod-aktörer erbjuda filmen att hyra till styckepris, beroende på om de har köpt den rättigheten av filmbolaget eller ej. Nästa steg är betal-tv-fönstret, vilket inträffar ungefär 8 till 10 månader efter biopremiären. I detta fönster ligger flera av de nya vod-tjänster som nu gör entré på den svenska marknaden och erbjuder månadsabonnemang. Det fjärde fönstret är vanlig tv, ungefär 1 till 3 år efter biopremiären.
Efter det steget är filmerna fria att köpas för en billig penning av filmbolagen, och hamnar då ofta i en katalog hos någon eller flera vod-tjänster.
En tjänst som fått mycket uppmärksamhet är nyligen lanserade Netflix. Sajten kritiker.se publicerade en undersökning där de konstaterade att utbudet inte innehåller särskilt mycket nya filmer. Men det har aldrig varit affärsidén med Netflix. Ted Sarandos, innehållsansvarig för sajten, framhöll vid lanseringen i Stockholm förra veckan att de flesta användare av tjänsten, i alla fall i USA, inte söker efter det senaste, utan efter äldre filmer som de vill se eller se om.
Samtidigt har Netflix, liksom kommande konkurrenten HBO, börjat producera eget innehåll, vilket är ett för fönstermodellen nytt inslag.
I januari kommer tv-serien "House of cards" i regi av David Fincher. Alla 13 avsnitt kommer att göras tillgängliga på Netflix på en gång.
Netflix har också börjat rucka på den traditionella fönstermodellen på andra håll i världen. I Latin-amerika, som är svårt härjat av illegal nedladdning och piratkopiering, kunde Netflix förhandla sig till att få visa "Hunger games" i strömmad form samtidigt som filmen släpptes på dvd. Att det är en riktning som bolaget vill fortsätta i verkar givet.
- Vi jobbar på att få så tidiga släpp som möjligt överallt. Vi försöker att jobba närmare producenterna och pressa fönstertiderna, säger Ted Sarandos.
Anders Sjöman, kommunikationschef på svenska vod-tjänsten Voddler, tror också att det är så framtiden kommer att se ut.
- Bio kan man alltid spekulera om, men övriga steg kommer att gå ihop och erbjudas mer eller mindre samtidigt. Vi ser att de stora mediebolagen redan börjat slå ihop sina fönster. MTG tog Viasat och TV 3-kanalerna och gjorde det till Viaplay. Bonnier, som äger TV 4 och Cmore, skapade Filmnet. Det är nog logiskt på sikt.
Thomas Runfors på SF Bio tror dock att den klassiska modellen står ohotad trots det nya fokuset på vod-marknaden.
- Vi ser att folk tittar mer och mer på film, det har ökat dramatiskt och det är glädjande att det nu finns fler lagliga alternativ för vod. Men vi tror fortfarande att bioupplevelsen är unik och att filmens ekosystem kommer att leva kvar.