Holländsk författare fick största barnbokspriset

Han skriver om barn som möter misshandel och fördomar, men alltid med poetisk hand och största respekt.

Stockholm 2012-03-21 06:00

Årets Alma-pris går till den nederländske författaren Guus Kuijer.

- Jag är överväldigad och överraskad, men nu måste jag gå till tandläkaren.

Det var barn- och ungdomsförfattaren Guus Kuijers första reaktion när han på tisdagsmorgonen fick höra att han utsetts till årets Alma-pristagare - världens största barnlitteraturpris med en prissumma på fem miljoner kronor.

I Nederländerna har han ända sedan debuten på 1970-talet varit en auktoritet inom barnlitteraturen, men den bok som författaren själv håller främst, kom först 2004. Titeln ”Boken om allting” menar han kan tolkas bokstavligt. Huvudpersonen Thomas är född samma år som författaren själv och hans största dröm är att bli vuxen. I hemmet styr den strängt religiöse fadern med våld.

- Den bygger på hans egen livserfarenhet, utan att för den skull vara självbiografisk. Han ville berätta historien om Thomas för att visa barn att det finns vägar ut ur svåra situationer, att de inte ska vara rädda, säger Guus Kuijers holländska förläggare Bärbel Dorweiler på telefon från Amsterdam.

Filosofiskt djup

”Boken om allting” har översatts till över 20 språk och har nu i april premiär som teater på Broadway i New York. Det som skulle kunna vara en tung socialrealistisk berättelse om en familj där pappan misshandlar både sonen och mamman blir med humor och filosofiskt djup en skildring av drömmar och hopp.

- Missbruk, fördomar, misshandel - det blir nästan löjligt när du listar de ämnen han tar upp, men tack vare hans humor och värme fungerar det, säger Bärbel Dorweiler.

Hon beskriver pristagaren som passionerad när det gäller skrivandet - men motvillig när det handlar om medier och publicitet. Kontakt med sina läsare får han ändå, exempelvis när han läser högt ur böckerna på scen. Hans frispråkighet har också givit honom en position i samhällsdebatten. Uppvuxen i ett strängt religiöst hem är han i dag inte troende, men betonar ständigt vikten av att inte döma någon utifrån religion.

- Han skriver ofta om religionens roll i människors liv. Som barn kände han kanske att religionen snarare höll honom fången än verkade befriande.

Nyanserade och självständiga

Förmågan att kompromisslöst stå på barnens sida är något som även juryn för Alma-priset lyfter fram. I Guus Kuijers händer blir även de utsatta barnen självständiga och nyanserade individer och han har också skrivit i essäform om hur vi behandlar våra barn och vilka förutsättningar vi ger dem. Tonårstjejen Polleke, som drömmer om att bli poet, återvänder han till i flera böcker. Det handlar bland annat om hennes förhållande med en marockansk kille, om fördomarna de möter och om relationen till den missbrukande pappan.

- Guus Kuijer skriver för en viktig mellanålder. Han är poetisk men skildrar också ett realistiskt samhälle, ett samhälle som präglar av en intolerans som han hela tiden tar avstånd från. Han visar vägar bort från förtrycket, säger juryns ordförande Larry Lempert.

Bildtext 1: Guus Kuijer blev glad och överraskad när han fick höra att han får årets Alma-pris. Men han hade inga planer på att ställa in ett inbokat tandläkarbesök för att möta pressen. ”Han gör saker och ting på sitt eget sätt och kompromissar aldrig”, säger hans förläggare.

Foto: Astrid Lindgren Memorial Award

Bildtext 2: ”Boken om allting” gavs ut 2004 och kom på svenska 2009.

Foto: Opal förlag

Bildtext 3: Böckerna om flickan Polleke blev Guus Kuijers breda genombrott.

Foto: Astrid Lindgren Memorial Award

FAKTA Guus Kuijer

Född: 1942, uppvuxen i ett strängt religiöst hem i Amsterdam.

Bor: Utanför Amsterdam med sin hustru. Vintertid i Spanien.

Bakgrund: Utbildad lärare. Sedan debuten 1973 har han dock skrivit på heltid, sammanlagt ett trettio-tal barn- och ungdomsböcker, varav de flesta för barn i de lägre tonåren.

Engagerad: I början av 1980-talet skrev han essäsamlingen ”Det ringaktade barnet” och i flera böcker kritiserar han vuxenvärldens sätt att se på barn.

Debut: ”Kast med liten docka” är den första av fem böcker om den frispråkiga nioåringen Madelief. Den fjärde boken handlar om hur hon försöker ta reda på varför ingen gillade hennes döda mormor, en kvinna som, visar det sig, inte trivdes i den traditionella rollen som hemmafru. Tv-serien ”Maddes värld” som visats på SVT bygger på Kuijers böcker.

Det stora genombrottet: Med de fem böckerna om Polleke, utgivna mellan 1999 och 2001. Elvaåriga Polleke bor med sin mamma men försöker också hjälpa sin pappa som är missbrukare.

Nyckelverk: ”Boken om allting” (2004) handlar om pojken Thomas vars stränge far misshandlar modern såväl psykiskt som fysiskt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!