Hästpojken styr mot dansbandsvärlden

- Det vi höll på med kändes meningslöst, säger Martin Elisson.Den svåra andraskivan kunde ha blivit slutet.Nu kröner Hästpojken sitt färdiga popverk - med en dansbandsbit.

Martin Elisson och Adam Bolméus är Hästpojken. Nu släpper de nya skivan "Från där jag ropar".

Martin Elisson och Adam Bolméus är Hästpojken. Nu släpper de nya skivan "Från där jag ropar".

Foto: FREDRIK SANDBERG/SCANPIX

Stockholm 2009-12-28 06:00
Överklasshipsters med smak för romantiska melodier, självdestruktivitet och ostrukna kostymer.
Det sociala arvet kom ifatt Hästpojken under arbetet med "Från där jag ropar", som släpps i mellandagarna. Och inspelningarna höll på att bryta samman.
- Det var inte självklart att det skulle bli en andra skiva. Det var gånger då det vi höll på med kändes meningslöst. Vi kommer båda två från en övre medelklass där framgång definieras i pengar. Det arvet har man kvar och man känner att det här är inga stora summor, varför gör jag det här? säger Martin Elisson och rättar till sin felknäppta skjorta.
Svaret kom till honom i en segerrusig dansbandsmelodi, förstasingeln "Gitarrer och bas, trummor och hat". Lika euforiskt vacker som ömsint klagande.
Till en text som tycks vara nedskriven i ett ögonblick av klarhet någonstans mellan sista rundan och stängning:
"Allting här det verkar redan gjort/ Ja du vet gitarrer och bas, trummor och hat som river".
- Man funderar på vad det är man håller på med och vad meningen ligger. Står jag här med min gitarr och harvar igen? Men jag gör det för att det är det enda jag kan, tyvärr, säger Martin Elisson.
Var kommer destruktiviteten ifrån?
- Det tror jag finns i alla människor. Det destruktiva draget finns inbyggt i människan, alla tvivlar på sin existens. Det är nog ett ganska allmängiltigt drag som vi har och uttrycker i vår musik. Och det måste finnas ett visst mått av desperation i musik för att det ska bli intressant.
Vägen till "Från där jag ropar" var långt från rak. Inspelningen drabbades av flera avhopp.
Först: Lars "Pop-Lars" Malmros. Sedan - i omgångar - producenten Björn Olsson.
- Lars fick barn och Björn tröttnade på att det tog så lång tid. Och så hade vi olika åsikter om hur mixarna skulle vara. Björn lackade ur lite. Är man inte hundra procent motiverad ska man inte vara med. Samma sak med Lars, säger Martin Elisson.
Ni fick ihop skivan till slut - hur känns det nu?
- Det är jävligt skönt. Det har aldrig känts så skönt eftersom den var så jobbig att göra. Det var som att fyllas av helium när den var klar.
Och nu styr ni stadigt mot dansbandsvärlden?
- Martin har fått för sig det. Fast skivan är varken dansband eller schlager. Men singeln är ju dansband, den kan man inte stå för alls, säger Adam Bolméus och skrattar.
FAKTA Hästpojken om ...
... ungdomens festdagar: "I slutet med Bad Cash Quartet drack jag jävligt mycket för att jag tyckte det var tråkigt. Man kom ingen vart och då var det lätt att juica på helt enkelt. Det var så dålig stämning, jag tog lugnande innan jag gick till replokalen för jag orkade inte med alla konflikter", säger Martin Elisson.
... yrkesval: "Jag gjorde syntest häromdagen och pilot hade jag kunnat vara. Jag hade inte perfekt syn, men en halvbra pilot hade jag kunnat bli. Jag tror att jag är för vek för näringslivet, jag har inte den mördarinstinkten man behöver ha. Jag hade nog blivit en bra bibliotekarie", säger Martin Elisson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!