Hårt mot hårt på Sweden Rock Festival

Sweden Rock Festival samlar hårdrockens största band och är utsåld sedan länge. Men festivalen samlar mer än så. Årets rockfest hålls i skuggan av flera pågående rättsprocesser.

Chris Cornell, sångare i återförenade Soundgarden som är ett av de stora dragplåstren i år.

Chris Cornell, sångare i återförenade Soundgarden som är ett av de stora dragplåstren i år.

Foto: Katy Winn

Stockholm 2012-06-05 06:00

Lynyrd Skynyrd, Soundgarden, Mötley Crüe och Mastodon. Lägg därtill svenska kultband som Entombed och Dark Funeral. Årets Sweden Rock Festival har ett spelschema i världsklass och de biljetter som gäller för hela festivalen tog slut redan i januari.

- Trycket har varit ungefär lika stort som vanligt. Vi har haft slutsålt varje år sedan 2004 eller 2005, säger Martin Forssman, pressansvarig på festivalen.

"Totalt jävla kaos"
"Totalt jävla kaos" står det på ryggen till en t-shirt som ett hårdrocksfan bär på Sweden Rock Festival. Det är naturligtvis vad varje rättrogen metal warrior önskar sig - på scenen och bland sina headbangande systrar och bröder i publiken. Men knappast på festivalkontoret. Så illa är det inte, men faktum är att Sweden Rock Festival är indragen i flera rättsprocesser.

Festivalen har stämts av låtskrivarnas intresseorganisation Stim för att de vägrar att betala de upphovsrättsavgifter som Stim anser att de är skyldiga organisationen. Sweden Rock har i sin tur stämt Stim, både i tingsrätten och i Marknadsdomstolen.

En rad namnkunniga låtskrivare skrev nyligen under en debattartikel i Aftonbladet där festivalen kallas "en spelplats för ett upphovsrättsbrott av enorma proportioner". Bland artikelförfattarna finns Thomas G:son, en av männen bakom Loreens hitlåt "Euphoria".

"Girigt, tråkigt - betala"
Han har även har skrivit musik till hårdrocksbandet Dynazty som uppträder på årets Sweden Rock.

- Det känns girigt. Tråkigt, jag förstår inte varför de gör så här. Det viktigaste är att alla respekterar de avtal som är slutna. Kom överens och betala, säger han.

Förra året krävde Stim en schablonavgift från Sweden Rock på en miljon kronor, pengar som festivalen betalade.

- Vi gav dem samma erbjudande i år, men de betalade bara en del, knappt 600 000 kronor, säger Mattias Franzén som är presskontakt på Stim.

Martin Forssman kontrar:

- En miljon är en siffra som de har hittat på själva. Nu är vi i en process för att se vilka avgifter som är rimliga och om de ens har ett avtal med oss. Vi betalade enligt avtalet från 2008, det sista som vi anser att vi är överens om.

Bråkar med polisen
Ovanpå den rättsliga striden med Stim tvistar Sweden Rock med polismyndigheten i Blekinge om hur mycket pengar festivalen ska betala för ordningsmaktens arbete under festivalveckan. Noll kronor är hårdrockarnas bud, men polisen har varnat för att räkningen kan landa på mer än en miljon kronor. Det är en nota som Sweden Rock redan i förväg har lovat att överklaga.

- De bestämmer ensidigt hur många poliser som behövs och hur bevakningen ska se ut. Vi tycker att det är principiellt fel att först betala skatt för en verksamhet och sedan betala den igen, säger Martin Forssman.

Kör ni inte en ganska hård sjörövarstil?
- Det tycker jag inte. Rätt ska vara rätt och vi går inte med på vad som helst. Om folk är schyssta mot oss så är vi schyssta mot dem.

FAKTA Sweden Rock Festival

Sweden Rock är Sveriges kanske mest framgångsrika festival.

Sedan 2004 har festivalen varit utsåld varje år och antalet besökare har legat runt 30 000.

I år räknar arrangörerna med 33 000 besökare.

Företaget som driver festivalen gör stora vinster. Räkenskapsåret 2010-2011 fick företagets tre aktieägare en utdelning på drygt 27 miljoner kronor.

Sweden Rock Festival AB gjorde en vinst på 25 miljoner kronor. Det kan jämföras med Peace & Loves ägarbolag vars vinst endast uppgick till 1,8 miljoner, trots att Peace & Love lockade 50 000 besökare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!