För efter ett tag insåg Daniel Fridell att han hade en bra story i sina händer. Den handlade om en av Miglis artister- den unge läkaren Raynier Casamayor som kämpar för att få ägna sig åt sin passion i livet, musiken. Tillsammans med Michel Miglis lanseras så El Medico, som fick en stor hit med låten "Chupa chupa" världen över. Men både regimen, sjukhuset han jobbar på och framförallt hans mor Bertha motsätter sig att El Medico ska få jobba som artist.
- Hon är en stenhård revolutionär som är trogen Castro och hon är väldigt skeptisk till västerlänningar. Det tog mig nästan tre år att få henne att säga något i kameran, hon ville verkligen inte ha något med mig att göra, säger Daniel Fridell.
Kommunism och kapitalism
Krocken mellan det gamla och det nya Kuba är det bärande temat i "El Medico - the cubaton story", som får biopremiär den 2 november. Här skildras de konflikter som uppstår mellan ett kommunistiskt system i förändring och en rå kapitalism som försöker tränga på. Om det förra representeras av Bertha Casamayor är det senare förkroppsligat i den svenska Michel Miglis, som vill sälja El Medicos musik till videor med halvnakna tjejer som skakar rumpa.
- Han brinner för något som många tycker är fel men jag tycker att man kan förstå honom i det också. I det absurda samhälle vi lever i i dag så säljer det ju, de här sexiga videorna och ringsignalerna som han producerar.
Kämpigt att filma
Med i filmen är också Michel Miglis unga dotter som kommer på besök och blir uppenbart störd över pappans kvinnosyn.
- Hon är en av få som verkligen når fram till honom, hennes ord trängde igenom.
Att jobba på Kuba har varit tufft, både rent praktiskt och känslomässigt.
- Vi har hela tiden kämpat med finansieringen och att jobba på Kuba är väldigt utmanande. Santiago där El Medico bor ligger långt från Havanna och det är mycket med logistik och teknik som är extra jobbigt, jag kan nästan inte förstå att vi har hållit på så här länge, säger Daniel Fridell.