Inspirerade av Russelltribunalen 1967, då världen och inte minst USA anklagades för krigsförbrytelserna under Vietnamkriget, arrangeras till helgen Tribunal 12 på Kulturhuset i Stockholm.
En jury, bestående av bland andra författarna Nawal El Saadawi, Henning Mankell, Nuruddin Farah, och den syriske filosofen Sadik J Al-Azm, ska få ta del av vittnesmål från olika europeiska länder. Det handlar om hur vi i Europa bemöter människor på flykt.
- Det har sett illa ut under lång tid, men de senaste åren har det blivit värre. Vi vill belysa problematiken och visa att det här sker systematiskt varje dag.
- Det är oacceptabelt att vi upprätthåller det systemet, säger projektledaren Oskar Ekström.
Under Russelltribunalen, då bland andra Bertrand Russell Simone de Beauvoir, Jean-Paul Sartre och Sara Lidman deltog, visades krigsskadade barn upp och vittnesmål avlades.
Vittnesmål ur verkligheten
Även Tribunal 12 bygger på autentiska vittnesmål - till exempel människor som berättar hur de med elchocker tvingas lämna fingeravtryck och barn som misshandlas av gränspolis - men de framförs av svenska skådespelare.
Dessutom deltar ett antal experter på migration och mänskliga rättigheter från universitet i Europa och USA. Två åklagare driver anklagelserna framåt. Den sista delen är inte dramatiserad, då den namnkunniga juryn ska ta ställning till huruvida detta är övergrepp på en systematisk nivå.
- Vi har inte velat trycka på det juridiska. Det viktiga är att visa den etiska och moraliska dimensionen.
- Därför har vi också medvetet valt att inte definiera Europa som stater eller som EU, eftersom ansvarsfrågan är komplex. Även du och jag upprätthåller det här systemet, säger Oskar Ekström.
I en radiodebatt i "P1 morgon" nyligen sade Amnestys Madelaine Seidlitz att EU:s gränsorgan Frontex de senaste året fått betydligt större budget; pengar som går till kontroll och stärkande av gränserna.
"Handlar inte om pengar"
- Men det här är inte en fråga om pengar, det handlar om humanism och värdighet. Ska man ha ett system som reglerar gränsövergångar och asyl så måste man kunna garantera rättssäkerheten och en human behandling av de här människorna.
-Det här är människor som flyr undan fruktansvärda händelser och som har trauman i bagaget och vi bemöter dem med ifrågasättanden, stängda gränser och brutalitet, säger Oskar Ekström.