En bästsäljande studie i förnekelse

Två medelålders par. Två söner som gjort något riktigt dumt. En middag då allt ska upp på bordet. Det moraliska dilemmat i Herman Kochs bästsäljare "Middagen" har fängslat läsare långt utanför Nederländerna.

Nederländske författaren Herman Koch i Riches bar i Stockholm. Koch är känd kolumnist och skådespelare i hemlandet och hans bästsäljare utspelar sig på en finkrog i Amsterdam: "Människor,  tror att de går till rätt restaurang, äter politiskt korrekt biodynamisk mat, och gör de rätta valen. Jag tror att det finns alldeles för mycket politisk korrekthet i Holland, och inte bara där. Att vara tolerant innebär alltför ofta en överlägsen attityd." Han fick idén till romanen "Middagen" under en nyårslunch med vänner på en restaurang i Spanien och bestämde sig för att om han bara kom ihåg idén även på nyårsdagen skulle han genast börja skriva.

Nederländske författaren Herman Koch i Riches bar i Stockholm. Koch är känd kolumnist och skådespelare i hemlandet och hans bästsäljare utspelar sig på en finkrog i Amsterdam: "Människor, tror att de går till rätt restaurang, äter politiskt korrekt biodynamisk mat, och gör de rätta valen. Jag tror att det finns alldeles för mycket politisk korrekthet i Holland, och inte bara där. Att vara tolerant innebär alltför ofta en överlägsen attityd." Han fick idén till romanen "Middagen" under en nyårslunch med vänner på en restaurang i Spanien och bestämde sig för att om han bara kom ihåg idén även på nyårsdagen skulle han genast börja skriva.

Foto: Robin Haldert / SCANPIX

Stockholm 2012-11-01 06:00

Romanen "Middagen" är uppbyggd som just en middag, med aperitif, förrätt, huvudrätt, dessert och avec. Restaurangen i fråga är av det tjusigare slaget, där råvarornas ursprung presenteras in absurdum och personalen slår knut på sig själva för att framhäva mat och vin.

Att författaren Herman Koch valt att inte återvända till den restaurang i Amsterdam som fungerade som förebild är förståeligt, men i takt med bokens framgångar har även krogen kunnat vända satiren till något positivt.

- Krogen ligger i mina hemkvarter, men hittills har jag inte blivit attackerad på gatan. Jag har hört att folk faktiskt frågar om de har kommit till restaurangen i "Middagen", berättar han på besök i Sverige i samband med att romanen ges ut här.

Den välbeställda nederländska medelklassen får sig en känga i romanen: fäblessen för pretentiösa restauranger och den genuint franska landsbygden liksom vinkännarnas tillknäppta vokabulär.

Etiskt dilemma
Men finkrogen är inte mer än fond till romanens verkliga tema, en etisk frågeställning om hur långt föräldrar är beredda att gå för sina barn.

- Frågor som huruvida vi ska skicka trupper till Afghanistan, invadera Syrien eller vilket land vi ska ge bistånd till diskuterar vi dagligen.

- Privata moraliska dilemman är kanske inte lika tydliga. I den här boken är frågan ganska rak, om din son gjort något som normalt skulle få dig att gå raka vägen till polisen, vad gör du?

Misshandlar uteliggare
I "Middagen" har bilder från en övervakningskamera kablats ut i medierna och holländarna ropar efter hårda straff. Två pojkar misshandlar en uteliggare till döds, men de förblir oidentifierade - för alla utom deras föräldrar. Tonåringarnas pappor är bröder, den äldre av dem en karismatisk politiker på väg mot premiärministerposten, och det står snart klart att ingen av de vuxna står utan ansvar.

- Hade det varit två vanliga familjer hade de hade kunnat prata om sina söner på ett annat sätt, utan att behöva bry sig om skandalen som väntar när det blir känt att toppolitikerns son gjort sig skyldig till ett sådant brott.

Hur hade du själv hanterat situationen?
- Jag hoppas att jag hade gjort det som var bäst för min son, och inte försökt dölja det som skett. Men enkelt är det inte. Ett likande fall hände i verkligheten i Barcelona, men pojkarna kunde identifieras och dömdes till 20 års fängelse. Om jag visste att min 16-åring riskerade 20 år - skulle jag ha emigrerat i stället?

"Middagen" gavs ut i Nederländerna för tre år sedan och har sedan dess blivit en bästsäljare i en rad europeiska länder. Den har blivit teater, närmast väntar en uppsättning för norsk tv-teater, och en filmatisering drar snart igång. I hemlandet har Herman Kochs senaste roman just kommit ut, "Summerhouse with swimming pool". Återigen lockas han av ett moraliskt dilemma, nu med en cynisk läkare i centrum.

FAKTA Fler etiska dilemman

"Vi måste prata om Kevin", Lionel Shrivers rosade roman som också blivit film. Om att som mamma inte lyckas komma riktigt nära sitt barn, och om att vara förälder till det barn som står bakom en skolmassaker.

Romanen "Örfilen" av Christos Tsiolkas tar avstamp i en örfil på en grillfest. En av föräldrarna ger en trotsig treåring en örfil, det är bara det att barnet inte är hans. Är det ett övergrepp eller en rimlig reaktion på ett orimligt beteende? Bekantskapskretsen delas upp i två.

"Carnage", Roman Polanskis film från förra året, för också den samman föräldrarna till två barn som hamnat i slagsmål. Fördomar och konflikter, såväl mellan paren som inom familjerna, kommer till ytan i vardagsrummet där konflikten är tänkt att lösas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!