Isabel Abedi har aldrig känt igen sig i berättelser där tjejer är passiva prinsessor. Precis som sin egen dotter Sofia hade hon som barn mer gemensamt med barnböckernas pojkar, som lekte och härjade. Därför blev 9-åriga Lola en tuff tjej med livlig fantasi.
När Lola inte kan sova låter hon tankarna förvandla henne till sångerskan Jacky Jones. På dagarna sjunger hon popsånger på sin hemmabyggda scen, alldeles ensam. Lola har ingen bästis. När hon och familjen flyttar till Hamburg är en bästa vän det hon önskar sig mest, en längtan som grundar sig i författarens egen barndom.
- Trots att jag trivdes bäst med att leka med pojkar saknade jag alltid en tjejbästis. Det var inte förrän jag blev 25 som jag hittade den väninna som fortfarande är min allra närmaste, säger Isabel Abedi.
När Isabel Abedi växte upp var hon, med en förälder från Iran, en av få i sin klass med ett annat ursprung. När hon i dag besöker skolklasser för att prata om sina böcker möts hon av en helt annan verklighet. Lolas pappa kommer från Brasilien, något som Lola är mäkta stolt över.
- När jag var barn var de flesta böcker som tog upp mångkultur problemböcker. Jag ville skriva en bok där olika nationaliteter är en naturlig del av handlingen och ingen stor sak, säger Isabel Abedi som blev glatt överraskad när hon upptäckte svenska Moni Nilsson-Brännströms böcker om Tsatsiki.
- Jag hade ingen aning om att det fanns en manlig motsvarighet till Lola.
I de kommande böckerna låter Lolas fantasi henne prova på hur det är att vara journalist, skådespelerska och kock. Del två och tre i den sju böcker långa serien är redan på väg ut i svenska boklådor. Om de svenska läsarna är lika förtjusta som de tyska lovar förlaget att översätta allihop.