Ann-Cathrine Wiklander till Nystrands bygdegård

Sångerskan Ann-Cathrine Wiklander tar med sig succén ”Kärleken” och andra svensktoppsframgångar till Nystrands bygdegård den 3 oktober. Hon får sällskap av Vikingarnas klaviaturspelare, Erik Lihm.

Ann-Cathrine Wiklander och Vikingarnas Erik Lihm är ute på gemensam turné. ?Foto: Birgitta Karlström

Ann-Cathrine Wiklander och Vikingarnas Erik Lihm är ute på gemensam turné. ?Foto: Birgitta Karlström

Foto:

SOLLEFTEÅ2015-09-30 18:12

Genombrottslåten ”Kärleken” var hennes bidrag till tävlingen ”Svenska folkschlagern”.

– Vi hann aldrig göra reklam innan radiostationerna tog upp den. Sedan gick det av bara ”hejsan”, säger artisten på telefon från hemstaden Sollefteå där hon dagligdags jobbar som diabetessjuksköterska på ett hälsohem.

Petade ner jättarna

Låten blev etta på svensktoppen 1993, toppade listan även i Norge och uppföljaren ”Vänd inte ryggen åt en vän” gick samma väg. Totalt hade hon sju singlar efter varandra på Svensktoppen.

– Varje skiva gick upp högt. Jag hade en egen orkester, gästsjöng hos Sten & Stanley och var Lasse Berghagens premiärgäst i hans första ”Allsång på Skansen”.

– Det var ett galet genombrott. Jag petade ner de jätteetablerade artisterna. Jag var i alla tänkbara program och folk slet i mig från alla håll. Det var som att öppna en kran.

När ett tv-team dök upp på sjukhuset där hon jobbade och började filma henne var det droppen. Hon tog tjänstledigt.

Tidningarna skrev att hon kom från ingenstans, men hon hade jobbat med musik i 20 år och redan som 13-åring sjungit i sin första orkester.

– Jag har gjort så mycket roligt. Sedan tror jag att jag haft vett att uppskatta, att jag inte tar allt för givet. Jag försöker njuta av allt.

Efter en längre tid i rampljuset lade hon sången på hyllan under några år när det var mycket sjukdom i familjen.

Otrolig lycka

Det var via Facebook Erik Lihm så småningom kom i kontakt med henne.

– Jag fick många erbjudanden, men när Erik kom och radade upp sina keyboards och vi jammade i timtal kände jag ”det här är roligt”.

– Hans musik har så rena snygga klanger. Inget låter som om han har plockat det ur kopiatorn. Det är en otrolig lycka att få jobba med en sådan musiker.

”Äntligen är vi tillsammans” kallar de programmet. Det var för övrigt namnet på den första låt han skrev åt Vikingarna.

– Folk får höra svensktoppslåtar och ny musik. Vi berättar mycket om vad som hänt oss genom åren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!