Ny fart på dansgolven med Zlips och Blender
Början på oktober, Folkets park i Skellefteå. PT träffar Zlips och Blender, som står för en modern dansmusik. Kvällen är den första av helgens dansmara och banden delar strålkastarljuset. Cirka en timme före danskvällen startar sätter vi oss ned backstage med medlemmar från båda banden för att snacka bransch, närhet till publiken och dans som social form.
Ömhet på dansgolvet. En vanlig syn för Maria Persson, sångerska i Blender.
Foto: Maria Johansson
"Vi står för vår musik"
I början på december går Zlips in i SVT:s Dansbandskampen, som ska kora Sveriges bästa dansband. Låtarna bandet ska framföra är vid intervjun hemliga.
- Vi ser det som en affisch för oss och för den här musiken, säger Melissa och Torgny om Zlips medverkan.
- Vi står för vår musik. Vi spelar musik att dansa till och prövar oss fram med publiken och vidgar ramarna, fortsätter de.
- Hon öppnade upp oss. Vi vågar göra låtar vi aldrig skulle ha vågat göra för fyra år sedan, säger Torgny om Melissas närvaro i bandet.
Melissa Williams vann förra året Guldklaven i kategorin Årets sångerska, och som exempel på andra musikstilar som bandet prövar nämner hon country och musik som Duffy, Amy Winehouse, Christina Aguilera och Mats Ronander.
Inget att förlora
Zlips menar att de har ingenting att förlora genom att vara med i Dansbandskampen.
- Den publik vi har, den har vi. Den tappar vi inte för att vi är med i ett TV-program, säger Torgny som tror att en ny publik går att vinna också.
Melissa Williams är ursprungligen från USA och pratar med klassisk amerikansk brytning. Hon har bland annat öppnat en konsert för Gladys Knight i Atlanta.
- Den så kallade dansmusiken låter annorlunda. Vi ser det som vårt mission - att det kan låta annorlunda och se ut på ett annat sätt än vad det traditionellt brukar göra, säger hon.
Träffar vänner
Zlips gör cirka 120 spelningar per år och har en nära relation till sin publik. Melissa Williams fyller i:
- Det känns som om vi träffar vänner på helgerna, inte publik. Vi respekterar dem, det är dem vi lever på, de betalar vår hyra! skrattar hon.
Dansentusiasterna är hängivna och bandet berättar att de ibland turas om att möta uppmärksamheten. Man är inte på topp varje dag, menar bandet.
- Man kan känna att det blir lite för tajt ibland, men väldigt sällan.
Lasse Lundberg från Blender kommer in i rummet och samtalet. Han har bara sovit två timmar för bussens växellåda gick sönder i Örnsköldsvik mitt i natten. Bråda dagar, långa resor. Lasse Lundberg borde vara van, han har erfarenhet från tiden med Boogart.
Mer mediepublicitet
Zlips-medlemmarna är inne på att dansmusik befinner sig i ett uppsving. Blenders Lasse Lundberg håller med men tycker det krävs mer uppmärksamhet i media för att slå igenom ordentligt. Han minns att Boogarts medverkan i Bingolotto för flera år sedan inte gav något i det långa loppet.
- Det krävs mer mediepublicitet än så. Det krävs marknads-
föring. Vi har inte den publiciteten ännu.
Han tar upp bildandet av Friends.
- Bästa sändningstid två år i rad, men när tv-kamerorna försvann, dök de ganska snabbt.
De traditionella banden finns kvar i folks medvetanden. Zlips och Blender förknippas med
nyare tongångar.
- Om 15 år har publiken blivit så gammal att den kanske tänker på Boogart, Zlips och Blender som de traditionella, säger Lasse Lundberg.
Trender på dansgolvet
Zlips och Blender har genom åren sett trender på dansgolvet väckas till liv med intensiv glöd för att sedan dö ut. Torgny Sundqvist från Zlips minns tillbaka.
- Jag höll på att trilla av stolen för några år sedan när folk stretchade efter dansen, säger han.
- Företeelsen man och kvinna åker ut och dansar är inte lika vanlig som förut, säger Lasse Lundberg.
Singlar dansar hela tiden, tills de träffar någon, då försvinner de ett tag. Det är mer motion över danserna i dag, och Lasse Lundberg säger att de moderna banden lockar just motionsdansare.
- Det som är oroväckande är att vi många gånger har mer folk en söndag än en lördag. Det är skönare arbetstider, men man saknar ofta blandningen med den vanliga partypubliken för att kunna nå
högre publiksiffror, säger han.
Banden ser en uppdelning mellan dem som går på dans för att motionera respektive visa upp sig för varandra.
- Jag har svårt för att säga så, inflikar Melissa Williams som vill frångå "oss och dom"-tänket.
- Utbytet är en dans mellan oss och publiken. Jag känner närhet, de fattar och är med, säger hon.
För dansens skull
Blender är ett av de moderna band som ställer upp och spelar på skolor i samband med att elever får lära sig att dansa. Lasse Lundberg, som minns "Våga stuffa" från sin egen skoltid, säger att bandet gör det för dansens skull.
- Sett till den ekonomiska situationen gör vi det inte för pengarna. Vi tar sådana jobb när det passar bra i anslutning till andra jobb, säger Lasse.
Han känner av ett större intresse för dans bland ungdomar, därför spelar Blender på skolor till självkostnadspris så länge de ligger någorlunda i närheten.
- Det ska ju komma en ny generation också, säger Lasse.
Rösten som instrument
- Vad snygg du är! utbrister Melissa Williams när Blenders sångerska Maria Persson kommer in i rummet.
Maria Persson har på sig ett svart fodral med stort bälte. Med sina svala toner är hon lika vasst sminkad som sin kollega. Rösten är deras instrument och på frågan om hur de får den att hålla för över 100 spelningar per år svarar Melissa Williams:
- Ibland håller den inte alls. När man är sjuk känner man sig hjälplös. Viktigt är att sova ordentligt. Är man utbildad med någon slags teknik kan man få rösten att hålla.
- Jag har varit ganska slarvig med att sjunga upp på sistone. Det är sömn som är viktigt och att man tar hand om sin kropp. Kurer finns också att ta till ibland, säger Maria Persson som tidigare tagit sånglektioner.
Extra taggad på scen
Dansmaran i Skellefteå förenar Zlips och Blender på ett gemensamt scenutrymme. Någon konkurrens verkar inte finnas, men den lilla grad av konkurrens som eventuellt existerar fungerar motiverande istället för nedbrytande.
- Man blir extra taggad på scen. Man vill inte vara det band som publikens energi sjunker av, säger Melissa Williams.
Förväntan ligger i luften. Redan på eftermiddagen anlände de första dansentusiasterna med husvagn. Vi beger oss ut foajén för att se folket strömma till. Utanför entrén ringlar kön lång.
FAKTA Zlips och Blender
Blender: Bildades mars 2002 av Lasse Lundberg och består av: Lasse Lundberg, trummor, Maria Persson, sång, Magnus Åkerlund, gitarr, Robert Norberg, bas, Rikard André, keyboard. Blender har vunnit Guldklaven inom kategorier som Årets trummis, Årets gitarrist, Årets keyboardist, Årets album för "Alla essen på handen".
Zlips: Bildades 1986 och består av: Melissa Williams, sång, Per Westrin, gitarr, Lars Andersson, bas, Matts Nylander, keyboard och munspel, Torgny Sundqvist, trummor. Vann Dansbands-SM 2002 och har inom Guldklaven vunnit för Årets keyboardist, Årets gitarrist, Årets sångerska.
Guldklaven är instiftat av Sveriges radio, danstidningen Får jag lov och dansveckan i Malung.
Zlips: Bildades 1986 och består av: Melissa Williams, sång, Per Westrin, gitarr, Lars Andersson, bas, Matts Nylander, keyboard och munspel, Torgny Sundqvist, trummor. Vann Dansbands-SM 2002 och har inom Guldklaven vunnit för Årets keyboardist, Årets gitarrist, Årets sångerska.
Guldklaven är instiftat av Sveriges radio, danstidningen Får jag lov och dansveckan i Malung.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!