Samtidigt satt Norra Västerbottens politiska chefredaktör Ola Theander och retade sig på den snuttifiering av denna omfattande frågeställning som dagspressen ägnar sig åt. Han kom fram till att det var dags för bredd och fördjupning.
- Jag tar ständigt upp ämnet islamofobi i mina ledare, eftersom det är en fråga som ligger latent i hela samhället utan att vi pratar om den särskilt mycket. Medierna har en skyldighet att visa folk vad som är på gång, men ofta blir det för begränsat att enbart göra det nyhetsmässigt. Inget ämne, allra minst det här, är så enkelt att det går att skära ned till tvåtusen tecken och en faktaruta, förklarade Ola Theander för PT angående den ide han väckte på tidningen.
Så kommer det sig att den frisinnade liberala dagstidningen utvecklat ett samarbete med arbetarrörelsens folkhögskola i Medlefors, kring ett så kontroversiellt ämne som islamofobi.
- Vi vill nå ut till allmänheten för att få igång diskussioner. Om vi inte klarar av att prata om de här frågorna blir det upplopp även här i norra Sverige, sa Tomas Marklund.
Båda är glada över tv-serien med tillhörande bok och bjöd därför in UR i samarbetet.
- Vi kan tänka oss att göra fler sådana här saker, se bara vilket stort gensvar, sa Ola Theander medan salen fylldes av bland annat ett gäng Pitebor i den västerbottniska majoriteten.
Lång resa
Seminariet började med att Jan Hjärpe, professor i läran om islam vid Lunds universitet, pratade om islam och politik. Han tog åhörarna med sig på en resa i både tiden och geografin, med början i Ådalen.- Det som hände där 14 maj 1931 använder vi för att förstå det som händer nu. Berättelsen är starkt känsloladdad och har gett upphov till ett tolkningsmönster. Spontant uppfattar vi politiska händelser som en sorts fortsättning på något som hänt tidigare. Därför kan skickliga politiker utnyttja laddningen i religiösa ritualer.
Jan Hjärpe tog exempel från Afghanistan, Saudiarabien, Somalia, norra Nigeria, Palestina och Malaysia för att förklara hur religionens funktion får profana uttryck och på så sätt används till att legitimera såväl politisk makt som oppositionella protester.
Stora frågor
Imamen med etniskt svensk bakgrund, född och uppvuxen i Eskilstuna men som "konverterat till invandrare", liknade islam vid ett kalejdoskop för att tolka skeenden. Abd al Haqq Kielan är ledare för Svensk islamisk samling där mosken i Skellefteå är medlem, samt ordförande i dialoggruppen Judar-Kristna-Muslimer.- Nu måste vi ta propagandan mot muslimer på på stort allvar, annars blir följden rena folkmord. Det finns en parallell mellan islamofobi och judehat, sa Abd al Haqq Kielan.
Vid den påföljande diskussionen togs frågor om hedersmord, självmordsattentat, rondellhundar, religionsfrihet, lag och moral upp. Panelen med de fyra ovan nämnda männen besvarade frågorna från de övriga medverkande på seminariet, medan UR:s Rolf Granstrand fungerade som moderator. Svaret på frågan om det finns skäl för islamofobin besvarades med ett rungande nej från panelen, som mera fokuserade på vilka utmaningar olika kulturer som vill leva tillsammans står inför.