”Skäms över att vi klagar på våra vardagliga problem”

Artisterna och kärleksparet Mimi Werner, 26, och Brolle Wallmark, 35, kämpar mot tårarna när de står mitt i skjulet som ska föreställa bostad för åtta barn och flera vuxna.

Foto: Dennis Thern

RUMÄNIEN2017-10-13 11:44

Vi befinner oss i en av Rumäniens fattiga byar och den misär som finns – och är verkligheten för familjerna till de många av de tiggare som du ser utanför affärerna i Sverige.

– När jag ser deras livssituation skäms jag lite över att vi klagar över våra vardagliga problem hemma i Sverige, säger Brolle Wallmark.

Nu har Mimi och Brolle tagit på sig arbetet att stödja Hoppets Stjärnas arbete för att ge de romska, fattiga barnen en chans till ett värdigt liv.

Bodensonen Brolle Wallmark – aktuell med sin show på Göta Lejon i Stockholm – och Mimi Werner, Borås, som nu är aktuell med ny pop-country-EP, och har lärt känna varandra genom jobbet.

Båda har valt att bli ambassadörer för organisationens arbete i den fattiga byn Valea Seaca, inte långt från gränsen mot Moldavien.

Hoppets Stjärna upptäckte att människor i byn frös ihjäl i sina bostäder vintern 2014, och började köpa ved för att rädda liv.

Nästa steg var att hjälpa barnen med utbildning. För två år sedan öppnade de ett resurscenter med två lärare mitt i byn.

I resurscentret träffar Mimi och Brolle trebarnsmamman Michaela Tanase, 34. Två av barnen – André, 10, och Roberta, 8, får varje dag läxhjälp i resurscentret.

– Det är en fantastisk hjälp för mina barn. Vi har det så svårt, min man har hepatit, struntar i att ta medicin och så dricker han och arbetar inte. Jag har bestämt mig för att klara barnen och mig utan hans hjälp, säger hon med tårar i ögonen.

Michaela Tanase har fått ett växthus av Hoppets stjärna. Där odlar hon tomater, lök, äggplantor, paprika, morötter och mycket mer, som hon säljer.

– Och så kokar jag tomatsås och konserverar, jag har lagt upp ett lager som jag ska sälja i vinter, säger hon.

Michaela vill ge något tillbaka – därför arbetar hon gratis med att städa, diska, tvätta kläder och hålla ordning på ungarna i resurscentret några timmar varje dag.

Mimi och Brolle har tagit med sig ris, majsmjöl och matolja till familjen.

Där står de med tårar i ögonen och lyssnar till en förskräcklig berättelse om hur Magdalena – gift med sonen i huset – nu får ta hand om sin svärmors åtta barn (svärmor Constansa, 38, har totalt tolv barn).

Flera av barnen går inte i skola för att familjen inte har några papper på att de överhuvud taget existerar och några barn har inte kläder – och snart kommer vintern.

– De små barnen riskerar att frysa ihjäl i vinter om de inte får hjälp, säger Mimi och Brolle.

– Ja, vi måste hjälpa familjen med en ny bostad. De kan inte bo i ett ruckat med stampat jordgolv, hål i väggarna och ett tak som läcker, säger Aura Vatamaniuc.

Brolle, som har en sexårig son, suckar:

– Mamman i huset är bara några år äldre än vad jag är och har fött tolv barn. Som hon har det har hon ju inte ens pengar, mat och kläder för att försörja ett barn.

Vad skulle ni vilja säga till människorna i Sverige som inte upplevt vad ni har gjort. Bland annat mötet med mannen som en vintermånad suttit utanför Coop och tiggt pengar till sin familj?

– Bakom varje människa som sitter där finns en lång historia och det finns en anledning varför de sitter där. Det är människor och det är på riktigt, säger Mimi Werner.

Brolle fyller i:

– De som tigger utanför butikerna skulle inte vilja sitta där om de själva fick välja. De gör det för att de måste och de ser det som ett sätt att överleva. Ingen vill ju lämna sin familj och sina barn. Det bästa vore ju om de kunde stanna hos familjen och försörja sig i hemlandet. Men de behöver verkligen hjälp för att komma framåt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!