Rosviksförfattaren Lars Gyllenhaal presenterade sin senaste bok ”Svenskar i strid mot Hitler” på biblioteket i Rosvik under onsdagskvällen.
Boken handlar bland annat om tre Pitebor och en av dem, bokens huvudperson Henry Backman, är född och uppvuxen i just Rosvik – ett stenkast från författarens barndomshem.
– Henrys brorson Gösta Backman ringde mig när han hörde att jag var intresserad av svenskar som deltog i Andra världskriget. När han berättade att en person från Rosvik var med i Normandie förstod jag att jag var tvungen skriva en bok. Det lät helt otroligt, säger Lars Gyllenhaal.
Henry Backmans pappa dog av blodförgiftning medan Henry bodde kvar i Rosvik. Det försatte familjen i en ekonomisk kris och de tvingades till sist sälja gården.
– När Henry visade sig för sin fästmös släkt bar han dessutom blessyrer från sin boxning. Resultatet blev att han avvisades och såg sig tvungen att lämna sin gravida fästmö och starta ett nytt liv på andra sidan Atlanten.
Henry tog sig till Amerika med hjälp av en släkting från USA som var på besök i Sverige.
– Men han var så mycket Pitebo man kan bli, och han behöll hela tiden kontakten med Rosvik.
Lars Gyllenhaal har hittat 1 517 svenskar som stred för USA i Andra världskriget hos de amerikanska myndigheterna.
– Men de säger också att var tionde saknas i databasen, så det finns garanterat fler. En bra bit över 4 000 i amerikansk uniform var födda i Sverige, varav ungefär hälften svenska medborgare.
Anders Kullander från Göteborg tog sig ända fram till Hitlers bunker och fotograferades vid platsen där diktatorns lik bränts. Han ingick i den 35:e infanteridivisionen – precis som Henry Backman.
– Så långt kom inte Henry Backman, han kom några mil från Berlin. Sedan fick de vända, men han grät inte många tårar över det. Han skriver om det i ett av sina brev som Gösta har bevarat, säger Lars Gyllenhaal.
Det är även samma division som filmen ”Kellys Hjältar” med Clint Eastwood handlar om.
– En verklighetens Kellys hjälte, det var Henry Backman från Rosvik, säger Lars Gyllenhaal.
Två andra Pitebor skildras också lite mer utförligt i boken. Per-Johan Westberg och Valfrid Lundgrens historia. De båda flyttade tillbaka till Piteå i slutet av sina liv.
– Jag har hittat väldigt häftiga bilder från Westbergs inmarsch i Hitlers hemstad Braunau.