Nordkalottens hemligheter i helhet
En Rosviksbo har lyckats uppgradera den svenska bilden av sovjetiska flottans elitförband från stålmän till mänskliga varelser, när Viktor Leonovs "Spetsnaz på Nordkalotten" nu finns på svenska. Lars Gyllenhaal har också en betydande del i boken "De glömda agenterna" av Anders Johansson, om samarbetet mellan norrmän och svenskar under andra världskriget.
Foto:
- Jag bodde i Ryssland i tio år och har många kontakter sedan den tiden. Det hjälpte mig när jag skulle skriva förord och faktagranska Spetsnaz-boken.
- Jag har till exempel varit och letat fram originalnegativ i Murmansk och hittade riktiga action-bilder, så bildmässigt är innehållet i den svenska boken bättre än både originalets och USA-utgåvans,
säger Lars Gyllenhaal.
Helhet på svenska
Ända sedan han såg den engelska översättningen för flera år sedan, har han hoppats att något svenskt förlag skulle vilja ge ut boken på svenska.
Det blev till sist det förlag som gett ut Lars Gyllenhaals senaste egna bok som övertygades.
- Grejen är att den ger en mycket mänskligare bild av elitsoldaterna i Spetsnaz än vad vi är vana vid. Första gången delar av Leonovs minnen gavs ut var i Sovjetunionen på 1960-talet, men då var det inte möjligt att publicera allt i sin helhet.
- I USA-utgåvan har värdefulla noter lagts till och den svenska versionen innehåller ännu mer stoff som tidigare inte publicerats. Man kan säga att det egentligen är två böcker som nu slagits ihop, säger Lars Gyllenhaal.
Viktor Leonov tjänstgjorde både i Nordflottan och i Stillahavsflottan under andra världskriget. Två gånger dekorerades han med hederstiteln Sovjetunionens hjälte, den högsta utmärkelse som en sovjetisk medborgare kunde få, för det mod han uppvisade under andra världskriget.
Trodde på samarbete
- Han såg tillbaka på samarbetet mellan USA och Sovjetunionen mot den gemensamma fienden Hitlertyskland, istället för den konfrontation som rådde efter kriget.
- Jag vet att han var glad när den engelska översättningen kom och jag tror han skulle ha gillat att den också kommer ut på svenska. Tyvärr dog han 2003, hans familj som får glädjas åt det istället, säger Lars Gyllenhaal.
Om några dagar finns "De glömda agenterna" av Anders Johansson på samma förlag i boklådorna. Också den handlar om hemliga figurer i norr.
Tuff kung
Till den har Lars Gyllenhaal varit en av två faktagranskare och framför allt bidragit med text till kapitlet om Allan Mann, Sveriges mest legendariska officer i modern tid.
- Jag skrev om honom i min egen bok "Svenskar i krig" och hade samlat på mig en massa material som inte publicerats. Istället för att skriva en bok som enbart handlade om Allan Mann, gav jag bort materialet till Anders Johanssons bok, säger Lars Gyllenhaal.
Han tillägger att "De glömda agenterna" dessutom innehåller den tuffaste bild han sett av Sveriges konung.
- Den är tagen i Kalix där han lärde sig slåss. Avsnittet till vilket denna bild hör är till rätt stor del mitt arbete.
Barndomsminnen
Att Lars Gyllenhaal började intressera sig för militärhistoria i allmänhet och svenskar som deltagit i krig under 1900-talet i synnerhet, beror på att han hade finsk, norsk, amerikansk och svenska släkt som deltog i kriget eller i beredskapsförband.
- Sedan jag var barn har jag sett kartor och gamla prylar från krigstiden. Det väckte en nyfikenhet hos mig, förklarar han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!