Vardagsdramatik i Rosvik

Plötsligt svänger en bil med full fart in mot Royal Folkets Hus i Rosvik. En orolig mamma säger till sin son att hoppa in, i samma veva ber också byns kyrkoherde om att få lift. Det skulle kunna utspelas i verkligheten, men är en scen hämtad ur filmen "Någon annanstans i Sverige".

Philip Öhman, 14 år från Sävast, spelar Max som är son till Marie Richardsson. "Han är lite ensam och iakttar mycket" säger Philip som aldrig spelat teater eller liknande tidigare utan castades via sin golftränare. "Jag kommer inte att spela mot Persbrandt, men hoppas på att få träffa honom".

Philip Öhman, 14 år från Sävast, spelar Max som är son till Marie Richardsson. "Han är lite ensam och iakttar mycket" säger Philip som aldrig spelat teater eller liknande tidigare utan castades via sin golftränare. "Jag kommer inte att spela mot Persbrandt, men hoppas på att få träffa honom".

Foto: Sanna Eriksson

ROSVIK 2010-11-09 06:00

Videon är inte längre tillgänglig

Att det pågår en filminspelning i vintriga Rosvik har nog inte undgått många bybor. På väg mot presskonferensen som hålls i den gula Folkets hus-byggnaden blir PT:s bil blir stoppad:
"Det pågår en tagning just nu, så ni får vänta lite ..."
Inne i Folkets Hus har ett produktionskontor byggts upp. Det rejält påpälsade filmteamet - som består av cirka 35 personer - äter sina måltider i intilliggande Betelkyrkan. Skådespelarna: Bland andra Mikael Persbrandt, Marie Richardson, Lars Lind och Helena Bergström "kommer och går" och det har varit ett stort pusslande för att få ihop alla scener.
Body-doubles
Med Piteå kommun som länk har lokala föreningar i Rosvik och Sikfors engagerats för att hjälpa till med att bland annat reka platser, hålla ordning och agera statister. Men också fått ställa upp på annat vis ...
- Vi kan ju fuska med film och när vi inte har tillgång till skådespelarna, exempelvis för att filma dem bakifrån så använder vi oss av body-doubles, säger Anna Björk, Davaj Film, som producerar tillsammans med Peter Kropenin från Tur Med Vädret AB.
PT har tidigare berättat om filmen "Någon annanstans i Sverige" som bygger Hans Gunnarssons roman. Utmed en väg i en by någonstans i Sverige bor människor som är som folk är mest. Men så drar en osannolik kedja av händelser in över dem, tre människor dör under en och samma natt, och ingenting är sig mera likt. Historien beskrivs som tragisk, men inte nattsvart utan även med inslag av kolsvart humor.
Byn Borunda
Filmen spelas in i Rosvik och Sikfors (som tillsammans får gestalta byn Borunda) samt även i Piteå, Öjebyn och Älvsbyn under tiden 18 oktober till andra december.
- Jag spelar Anki, en kvinna som bor här i byn, gift med Roland och mamma till Max. Jag mår inte så bra, fast det gör väl i och för sig ingen annan i filmen heller (skratt), så det har vi gemensamt, säger skådespelerskan Marie Richardson.
Hon menar att det var manuset som lockade henne att vara med, att det kändes genuint och äkta och att hon kunde känna igen sig i sin egen uppväxt i samhället Ljusdal.
- Det här känns som min bakgrund, säger Marie som liksom Lars Lind beskriver Rosvik som en plats med "fin stämning" men att det är kallt ...
Tror ni att filmen blir en succé?
- Ja, det har den alla förutsättningar att bli det i alla fall eftersom igenkänningsfaktorn är hög ... den är bara lite skruvad, säger Lars Lind som spelar byns kyrkoherde.
- Trots att filmen kanske inte når en miljonpublik så har den ändå alla förutsättningar att bli "fantastiskt bra". Det är en film som jag tror fyller ett behov hos många människor, säger Richardsson.
Richardsson och Lind har både spelat teater och dansat ihop, men filmar tillsammans gör de för första gången.
Att filmen överhuvudtaget blir verklighet beror i stor grad på ett bidrag från Filmpool Nords som även lett till att filmen spelas in i Norrbotten.
Piteå kommun går in med
750 000 kronor i ägarinsats i filmpoolen årligen. Jörgen Hult, näringsutvecklare, hoppas på att filmen ska generera mellan åtta och tolv miljoner kronor tillbaka till kommunen, pengar som filmteamet förbrukar på plats i form av bland annat boende, mat och filmarbetare.
- Jag ser det som en form av investering, säger Hult och menar även att det faktum att en film spelas in här stärker varumärket Piteå.
Filmen har premiär i november 2011, producenten Peter Kropenin och samproducenten Per-Erik Svensson menar att galapremiären självklart kommer att hållas i Piteå eller varför inte rent utav på Royal i Rosvik?
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!