Nu och då möts på scen när Shanes spelar

Beatles visste inte vilka de var. Men det finns det andra som mycket väl vet. Shanes basist Svante Elfgren ställer sig på lördag på scenen i Badhusparken och allt är som vanligt igen.

Svante Elfgren med Shanes första affisch någonsin. På den står: "Kirungrabbarna som slog igenom  utan samedräkter". Silas Bäckström erbjöd nämligen bandet ett skivkontrakt om de skulle ha på sig det. Men det gick ju hyffsat även utan samemössan.

Svante Elfgren med Shanes första affisch någonsin. På den står: "Kirungrabbarna som slog igenom utan samedräkter". Silas Bäckström erbjöd nämligen bandet ett skivkontrakt om de skulle ha på sig det. Men det gick ju hyffsat även utan samemössan.

Foto: Jessica Larsson

ROKNÄS2010-07-07 06:00
Även om det är lite drygt ett halvår sedan Shanes stod på scen tillsammans eller repade så känns det varken nervöst eller ovant för basisten Svante Elfgren att ställa sig i Badhusparken och köra igång med kollegorna som han på 60-talet gjorde ett stort avtryck i svensk pop med. Eller som han säger, ingenting får förändras.
-  Det är märkligt. När vi spelade i Badhusparken år 2000 hade vi inte spelat ihop på 15-20 år och ändå fortsatte vi samtalet där det slutat i turnébilen. Man har ju levt närmare med de här grabbarna, eller gubbarna, än den man är gift med.
Svante Elfgren är sedan januari pensionär (han fyller år samma dag som Elvis) och basen ges något mer utrymme i hans liv.
-  Förr visste jag ibland inte var den låg, men nu är det jättekul.
Han kan själv inte riktigt ta in hur stora Shanes blev under ett antal extremt intensiva år under 60-talet. När det senast kom 5000 personer till Badhusparken fick han en hint.
Ny popriktning
Det gick fort för bandet som på kort tid gick från att vara ingen till att vara igenkända runt om i Sverige, och knappt få äta på restaurang i fred. De unga grabbarna hann inte med.
-  Hade vi haft samma ambitionsnivå som dagens dagens unga band kanske det blivit annorlunda, men vi tog allting på lek.
Mellan åren 1964 och 1968
definierade Shanes tillsammans med Hepstars och Tages en ny riktning inom den svenska popen, på många sätt influerad av hur det lät på de brittiska öarna.
-  Det var oerhört intensiva år, när det var som värst kanske vi hade 300 spelningar om året. Men på något sätt har man väl plöjt en fåra med.
Trots många tio i topp-låtar och den ärofyllda meriten att ha varit förband till the Beatles känner sig Svante Elfgren inte som något mods längre.
Albummissar
-  Man kan inte leva i det. Jag är samma person men man kan inte gå omkring och tro att man är en rockidol hela livet (skratt).
På väggarna i huset hänger medlemskort till the Cavern i Liverpool, en gruppbild tagen framför Ringo Starrs trumset på Hovet i Stockholm. Det var ett annat liv för Svante då. Ändå fick aldrig Shanes till albumet med stort A.
-  Vi hade fel tankesätt, vi skrev några låtar som skulle lyfta resten, men vi var unga och oerfarna och hade inga speciella rådgivare.
Gamla hits
Svante berättar om när det gick upp för honom att slutet på Shanes storhetstid var på gång:
-  Vi var och spelade i Virserum någon gång 68/69 och det var massor med folk. Då var det en kille som sa: "Ni tror väl inte de är här för att se er".
Efter det kom en dansvåg och Svante hoppade som första medlem av The Shanes. Nu är många av bandets fans till åren komna, men spelningarna nu lockar en del yngre att upptäcka musiken från en tid då de inte ens var födda.
På lördag blir det det gamla
Shanes. Dansbandsversionen är gitarristen Tommy Wåhlbergs grej, som Svante säger.
-  Det blir de gamla hitsen och en hel del covers som hör till repertoaren. Ingenting får förändras där, säger Svante Elfgren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!