Naturnära med Roknäs-revyn

Bärplockning, vindkraft och fågelskådning. Det ser ut att bli en del naturnära äventyr när Roknäsrevyn dukar upp för "Bär ’e’ sä’?". Den 18 mars är det premiär på Gotis i Lillpite. Revy-gänget tycker att de har bra stoff till sitt material.- Men den som hittar en röd tråd måste få ett pris, säger Irja Wallmark.

Roknäs gör sig redo för "Bär ´e´ sä´" som spelas 18, 19, 25 och 26 mars på Gotis i Lillpite. Bakre raden från vänster: Gösta Viklund, Ingemar Edström och Catharina Bergman. Främre raden: Leif Strandberg, Irja Wallmark och Birgitta Elfgren.

Roknäs gör sig redo för "Bär ´e´ sä´" som spelas 18, 19, 25 och 26 mars på Gotis i Lillpite. Bakre raden från vänster: Gösta Viklund, Ingemar Edström och Catharina Bergman. Främre raden: Leif Strandberg, Irja Wallmark och Birgitta Elfgren.

Foto: Camilla Berglund

ROKNÄS2011-03-02 06:00

Brödfatet med bullar har åkt fram och med bärplockarna i högsta hugg repeteras en ny sketch i Roknäs-revyns replokal de luxe på en gård i Roknäs.

Irja Wallmark menar att den som hittar en röd tråd i årets revy måste få ett pris.

- Vi har varit bra på att plocka fram händelser från det senaste året, säger Birgitta Elfgren.

- Vi plockar bären ur kakan, säger Irja Wallmark.

Året har varit förhållandevis bra för stoff till revyn.

- Å andra sidan är det lite stillastående i kommunen. Inga skandaler. Vi funderar ibland på om vi skulle ställa till med någonting, säger Ingemar Edström.

I stället för att koncentrera sig till fyra dagar på raken, torsdag-söndag, blir det i år två spelhelger, men bara fredag och lördag.

- Vi har haft mycket folk på söndagar, men det har varit en annan stämning då. Det här är publikens önskemål, säger Leif Strandberg.

- Fredag och lördag har alltid varit bäst. Då är folk på topp, säger Catharina Bergman.

Medverkar gör även ett revyband bestående av David Vikberg, gitarr, Åke Olofsson, klaviatur, Robert Olovsson, bas, Thomas Eriksson, trummor. Musikinslagen, från Cajsa-Stina Åkerström till Tina Turner, är fler än vanligt.

- Det har visat sig att folk tycker om det och det är bra för omväxlingen, säger Ingemar Edström.

Snurrade pennan
I höstas trodde de inte att de skulle få ihop material.

- Vi snurrade pennan ett antal veckor och undrade vad vi skulle hitta på, minns Birgitta Elfgren.

Till sist lossnade det och nu visar det sig att det mesta av materialet har gjorts av ensemblen med viss hjälp av folk i dess närhet.

Inlåsning av äldre är förstås en fråga som är svår att komma ifrån och att titelsketchen handlar om bärplockning är ingen hemlighet. Andra nummer handlar om sista minuten, kaféprogram och döden - i ett nummer kallat "På det Yttersta".

- Han jär gripande, känslosam. Hä jär hämst. Man lijd, sammanfattar Leif Strandberg med lätt ironisk ton i rösten.

Vindkraften var med i fjol. Nu kommer kapitel två, även den här gången med karaktären Hector från Markbygden, där Roger och Reine från Sveriges radio intervjuar. En slags miniföljetong i likhet med "Fantomen" och "Vaktmästaren med grisen". Andra som dyker upp är matvännen Jan-Carl, nakne kocken och invandrande smålänningen Leif-Oskar.

Roknäs-revyn känner ett visst tryck.

- Varje gång har vi fått höra att "I år var ni bättre än förra året". Då kan man fråga sig om vi var helt kass första året, funderar Ingemar Edström.

Irja Wallmark är tillbaka efter uppehåll.

- I fjol, när jag satt i publiken, märkte jag vad alla har utvecklats. Catharina, som i början bara sjöng, visade sig plötsligt vara duktig på skådespelandet, säger hon.

Då återstår frågan. "Bär ’e’ sä’?" Leif Strandberg har svar:

- Ja, jävvlat!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!