Konsten att improvisera
Sveriges första kvinnliga professor i orgelspel är från Skellefteå och heter Karin Nelson. Hon arbetar nu vid musikhögskolan i Oslo och är verksam som solist och kammarmusiker vars orgelimprovisationer är omtalade.
Hennes första konsert på Acusticumorgeln hade definitivt förtjänat större publik, inte bara för framförandet utan också för programvalet. Johann Sebastians Bachs (1685-1750) välkända ”Preludium” respektive ”Fuga i Ess-dur” inledde och avslutade kvällens improvisationstema.
Karin Nelson vågade tolka musiken personligt utan att göra avkall på kompositionens fulländade form. När hon sedan improviserade med tonerna B, A, C och H på spelborden samtidigt som pedalernas basgång flödade jazzigt, visade hon att humor och fria associationer är en lika viktig del av musik som noter – allt sedan Bachs tid.
Ja, Karin Nelson hade sannerligen hittat Orgel Acusticums röst och hon fortsatte på samma sätt. Variationer på en dans av spanska renässanskompositören Antonio de Cabezón (1510 –1566) följdes av improviserade harmonier på samma tema i antik stil – och de få som satt i salen jublade.
Italienaren Girolamo Frescobaldis (1583-1643) mjuka lek med tonarter (”kromatik”) i ”Recercar cromaticho” resulterade följdriktigt i en vacker improvisation som närmast kändes sakral.
Här någonstans anade jag att Karin Nelson är en entusiastisk folkbildare vad gäller musikaliskt framförandepraxis genom tiderna.
Nästa kompositör som presenterades var ryska Sofia Gubaidulina (född 1931). För mig var det den andra för kvällen (efter de Cabezón) som jag aldrig hört spelas förut. ”Hell und Dunkel” skrevs 1976 och visade sig vara ett precist formbygge av intervaller och rytmer, kryddat med ovanliga stämval.
I mellanrummen passade Karin Nelson på att använda sin egen fantasi, vilken sedan blommade ut i den efterföljande improvisationen med ljudsjok och ornament av ljus och mörker.
Det resulterade välförtjänt i kvällens andra publikjubel. Som helhet var det här en av de bästa orgelkonserter jag lyssnat på – vilken överraskning!
Orgelfestivalen fortsätter till och med fredag. Samtliga organister spelar gratis och entrén är fri.
Orgeln är nyligen genomgången och underhållen av orgelbyggarens son och assistent Claudius Woehl, som numera arbetar heltid på orgelverkstaden i Marburg, så instrumentet har hittills aldrig mått bättre än just nu.
Ett gyllene tillfälle att lyssna på och se denna spektakulära orgel med andra ord.
I kväll, onsdag, spelar jazzstudenterna vid musikhögskolan.
Torsdag kommer Ralph Gustafsson från Stockholm och kombinerar svensk romantisk orgelmusik med diktkonst. Fredag är det studentkonsert.