Lättlyssnad och fint spelad orgelmusik

Organist: Bernhard Haas.Plats: Acusticum onsdag kväll.Publik: Cirka 20 personer.Längd: 65 minuter.

Bernhard Haas.

Bernhard Haas.

Foto: Maria Johansson

MUSIK2014-04-09 17:46
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nordorgel

Till att börja med kan konstateras att orgelkonserter nog har en liten nisch i musiklivet, att döma av publikintresset för Nordorgelfestivalen. Likväl fick vi som var på konserten med den tyske organisten Bernhard Haas, uppleva en fin och lättlyssnad musik som lät Acusticum-orgeln komma helt till sin rätt. Orgelns kapacitet utnyttjades till fullo.

Ett verk av J.S. Bach inledde konserten. Den "stora" Fantasin och Fugan i g-moll (det finns en mindre) framfördes helt klanderfritt och dessutom utantill av Haas, som till vardags är verksam i Munchen.

Kontrapunktik där fugan var den stora utmaningen, behärskade Bach förmodligen bättre än någon annan. Ingen tonsättare, inte ens i våra dagar, slipper undan studier i denna satsform. Det här stycket komponerades av Bach när han skulle söka arbete som organist i Hamburg.

Märkligt nog gick jobbet till en annan men "Fantasin och Fugan" räknas som kronjuvel bland Bachs verk. Vackert och säkert förmedlades musiken till våra öron och även ögon, eftersom man i Acusticums stora sal har nöjet att också kunna se organisten på sin pall.

Svensk premiär blev det också, med ett orgelstycke av den franske organisten Thomas Lacote. Det inleddes med långa tonsprång och en oro i stämföringen, samt med stegrande täta ackord. Småningom övergick musiken i ett större lugn, för att efter en meditativ mellandel sluta i ett utdöende.

Max Reger fick avsluta den timslånga konserten. Reger, som förutom orgelmusik också komponerat en hel del annat, fick bidra med sin ”Variationer och Fuga över ett originaltema,” ett av hans mest betydande verk för orgel.

Liksom i fallet med Bach spelade Haas utantill, en prestation i sig. Stycket räknas i musikhistorien som fullt jämbördigt med till exempel Bachs Goldberg-variationer och Beethovens Diabelli-variationer. Högsta betyg med andra ord. Omväxlande vackert med enklare harmonik, stundtals mera framåtsyftande senromantiskt, med utnyttjande av ett mera modernistiskt tonspråk. Med full kraft från orgeln i Acusticum avslutades så konserten.

Fotnot: I kväll ger Janette Fishell Bloomington sin orgelkonsert, som ingår i Acusticums satsning på kvinnliga organister. Ett variationsrikt program med bland andra på Felix Mendelssohn Bartholdy Max Reger och Ethel Smyth utlovas. På fredagen avslutas festivalen med att orgelstudenterna vid musikhögskolan ännu fler verk på det romantiska temat.