Malala i ny version

Författare: Malala Yousafzai ochPatricia McCormick.Översättning: LInaErkelius.Förlag: B Wahlströms.

Foto:

Litteratur2015-10-21 23:20
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Malala –

Flickan som stod

upp för rätten att

gå i skolan

och förändrade

världen

Flickan som talar för fred med kunskap som vapen och fick dela Nobels fredspris 2014, har i höst gett ut sin självbiografiska berättelse i en version för unga läsare.

Förlaget rekommenderar den för 9-12-åringar. Den nedre gränsen håller jag med om. Händelserna som skildras och även språkdräkten kan vara svårsmält för yngre barn än så.

Däremot tycker jag inte att någon övre åldersgräns är relevant.

Tonåringar och vuxna kan definitvt ha behållning av sammanfattningen om Pakistans invecklade nutidshistoria och Malala Yousafzais erfarenheter genom den lättflytande prosa som kännetecknar boken.

”Malala” för unga läsare bygger på tidigare utgivna ”Jag är Malala: flickan som stod upp för rätten till utbildning och sköts av talibanerna” från 2013.

Då var den brittiska journalisten Christina Lamb medförfattare och det är hon som gjort all faktagranskning. Medförfattaren till den nya boken, Patricia McCormick, är en nordamerikansk barnboksförfattare.

Om henne skriver Malala Yousafzai i slutordet att hon hjälpte henne att ”berätta på ett nytt sätt”.

”Malala” är strikt sakligt och samtidigt personligt skriven. Enkla berättelser om vardagen i skolan, i hemmet och annorstädes, varvas med omvälvande händelser som jordbävning, översvämning, och talibanernas terror.

Trots att jag vet utgången kan jag inte sluta läsa. Miljöbeskrivningarna, personporträtten, och huvudpersonens förhållningssätt får fart på sinnena – det sprakar av färger, doftar gott och luktar dåligt.

Dessutom framstår skillnaden mellan fundamentalistiska islamister och rättrogna muslimer knivskarpt i all enkelhet.

Ett intresse som aldrig släcks väcks hos mig från början till slut. En effekt av att som läsare få tillåtelse att använda fantasin och inte bli skriven på näsan.

Något annat anstår väl heller inte en flicka från Pakistan som visat att det inte alls är förmätet att tro att en enda människa kan förändra världen.

Hon och hennes familj är hjältar i en tid där alltför många tystnar av rädsla inför hot och våld.

Malala Yousafzai var bara tio år när talibanerna kom till hennes hemstad.

Berättelsen om hur de först välkomnades och sedan tog över mer och mer är skrämmande, eftersom den känns igen från andra tider och platser.

Fem år senare sköt talibanerna henne och två av andra flickor för att de vägrade sluta skolan. Alla tre överlevde, vilket Malala Yousafzai beskriver som ett mirakel.

Långt före denna händelse, som tvingade familjen till exil i Storbritannien, hade hon gjort sin röst hörd internationellt. Malala Yousafzai fortsätter att inspirera barn i hela världen att stå upp för rätten att utbilda sig genom The Malala Fund (malala.org).

Det är en välgörenhetsorganisation som investerar i lokala utbildningsprogram och stödjer personer som kämpar för rätten till utbildning i hela världen.

I slutet av boken listas kort viktiga händelser i Pakistan och i Malala Yousafzais liv, med början 1947 då britternas kolonialvälde upplöstes.

Själva biografin slutar med talet hon höll inför FN på sin sextonde födelsedag, som generalförsamlingen utnämnt till Malaladagen.

Utgåvan är också försedd med bilder, de flesta från det privata familjealbumet, varav många enligt förlaget inte publicerats tidigare.

”Malala” är en sådan där bok som borde vara obligatorisk läsning i alla skolor – och för alla föräldrar. Varför inte idka högläsning? Den passar för det.