Kedja – kvinnoliv i fem sekler
Dokumentärnoveller kallar Margareta Sarri sina elva berättelser om kvinnoöden ur sin egen släkttavla med start under 1600-talets stormaktstid och till dags dato.
Det är spännande historier Sarri ger oss läsare. Med författarens egna ord sprungen ur en pliktkänsla. Hon vill lyfta fram kvinnorna som annars ofta kommer i skuggan av mäns göranden och livsöden när historia skrivs.
Sötebrödsdagarna är lätträknade, fast glädjestunder saknas förstås inte heller, eländigt rakt av är sällan livet. För kvinnorna handlar det mesta om arbete och ännu mera arbete. Och barnsängarna är nästan oräkneliga.
Att förlika sig med ödet är en röd tråd genom de elva berättelserna.
Nog fanns drömmar och visst var det flera som tänkte bortom hem och familj, exempelvis Greta Jacobsdotter (1763-1825), nybyggarhustru född i Dokkas i Gällivare socken. Flerbarnsmamman Greta hade tänts av idéerna från franska revolutionen och såg sig inte bara som ett kön, utan tyckte att en människa måste få utvidga sitt rike och omfamna världen.
Storheten med Sarris 19e bok är när kvinnornas historia vävs ihop med skeenden i omvärlden; regionalt, nationellt och internationellt. De flesta dokumentärnovellerna är till det yttre rotad till ett lokalt sammanhang, men ofta när man läst klart är spännvidden större än så.
Flertalet av kvinnoödena utspelas i norra Sverige; Kiruna, Gällivare, Tärendö, Jukkasjärvi, för att nämna några orter. Kalix älv (Calix elf) är centralt på olika sätt.
Kedja är skapad utifrån dokumentärt material men skriven på lätt och vackert flödande prosa. Ibland känns kontrasten grotesk mellan prosans lyster och det grova innehållet. Det handlar om våldtäkt, anklagelser för häxeri, överhetspersoners syn på samer som "ohyra".
Min favorit är en relativt ljus novell om Johanna Ståhlnacke (1864-1937) från Kaalasjärvi by i Jukkasjärvi socken. Den har titeln "Syndig kvinna", vilket syftar på när rättvisan segrade och hennes man Salomon rentvåddes från en påstådd renstöld. I slutänden resulterar det i att familjen får lite pengar och några dagar får känna harmoni och rent av ha en "äga hela världen"-känsla.
Margareta Sarris "Kedja – kvinnoliv i fem sekler" förtjänar många läsare.