Doktor Nasser
har ingen bil –
Kairo i om-
välvningens tid
Journalisten Tina Thu- nanders senaste reportagebok skildrar revolutionen i Egypten. Thunander studerar arabiska i Kairo och hennes privatlärare, Nasser, är läkare men har svårt att försörja sin familj och arbetar extra med språkundervisning.
Thunanders tidigare reportagebok ”Resa i Sharialand om kvinnors liv i Saudiarabien” blev Augustprisnominerad 2010. Den här boken är uppbyggd på ett liknande sätt.
Bilden av Kairo framträder genom möten med människor ur olika samhällsklasser, med olika uppfattningar och drömmar. Thunander träffar personer från samhällets toppskikt, Tahrir-torget, fattiga byar på landsbygden och förorter där människor lever i misär.
När presidenten Hosni Mubarak avgår får befolkningen bekanta sig med någonting som liknar yttrandefrihet och religionens roll diskuteras på offentliga platser. Begrepp som frihet och demokrati är stora och komplexa teman i boken.
Läsaren får en tydlig bild av hur det är att leva i ett Kairo i omvälvningens tid. Nasser hoppas att Muhammad Mursi ska bekämpa orättvisor och korruption men börjar så småningom vackla i sin övertygelse.
Thunander skildrar missnöjet genom befolkningens röster och känslor. Enligt henne är antalet fria medier ännu färre än under Mubaraks tid och det blir farligt att vara journalist i Kairo.
När militären avsätter Mursi hamnar Thunander mitt i de våldsamma motsättningarna mellan Mursi-anhängare och motståndare. Mer levande än så här blir det inte för en läsare.
Thunander väcker intressanta frågor. Hur långt har Egypten egentligen kommit i sin revolution? Hur rättvist är Kairo idag?
Nasser jobbar flera dygn i sträck för att försörja sin familj. Han vill inge förtroende för sina patienter. En läkare borde ha det bra ställt, menar han, och mår dåligt av att inte ha råd med en bil.
Drömmen om en bil blir en symbol för strukturen i Kairo.
Begreppet wasta, en persons sociala nätverk, är den mest svårgenomträngliga barriären och den stänger in människor i den klass de är födda.
Nassers förtvivlade försök att få ihop tillräckligt med pengar varje månad och de orättvisor han bevittnar leder till en hjärtskärande kommentar:
”Nu förstår du varför jag behöver en Gud”.