Högläsnings-
böcker
Fyra fina bilderböcker som passar särskilt bra för högläsning har det stora barn- och ungdomsbokförlaget gett ut i höst. Min absoluta favorit är adventsboken ”Skorstensjul” med text av Mårten Sandén och bilder av Lina Bodén. Den har 24 kapitel, så att man med fördel kan läsa ett om dagen från första december fram till julafton.
Handlingen utspelar sig i Stockholm. På ett intresseväckande sätt introduceras viktiga platser huvudstaden för barn som inte bor där, och för dem som gör det lär igenkänningsfaktorn vara hög.
Teckningarna i svartvitt blyertsmanér och de luftigt akvarelliga målningarna i färg, samspelar med texten så att det är lätt att följa med i handlingen. Den myllrar av barn utan föräldrar, en liten flock renar, mycket små figurer som liknar människor, en snäll vuxen, och en tiggare som glömt allt om sig själv. Handlingen går ut på att barnen måste hjälpa farbrorn att minnas innan det är för sent, samt att de tre som rymt från ett barnhem ska slippa återvända dit.
Varje kapitel är spännande, men inte bara det. Berättelsen andas lagom mycket julmys, fast i centrum står utsatthet och människovärde – svåra ämnen som behandlas på ett fint sätt.
En bok att läsa högt ur varje december eller någon annan vintermånad i flera år. Förlaget rekommenderar ”Skorstensjul” för åldrarna tre till sex år. Den är underhållande även för betydligt äldre läsare.
De övriga böckerna ingår i förlagets serie ”Högläsning”. Lotta Olssons ”Världen på vinden” riktar sig till äldre barn, som börjat fundera på existentiella gåtor. Benjamin Chaud har illustrerat berättelsen, som utgår från färdiglekta leksaker som blivit undanstoppade på en vind. Temat och bokomslaget lurade mig i förstone att tro att detta är en bok som förskolebarn också kan ha behållning av. Tyvärr är texten för lång och omständig för det och om än bilderna är informativa blir det mycket att hålla reda på.
Det händer inte så mycket spännande på vinden, så de filosofiska funderingarna står i fokus – ämne för ämne. Det gäller att läsa långsamt och prata om innehållet för att konceptet ska fungera, annars blir det långrandigt.
Riddarsagan ”Göran och Draken” gavs ut i barnboksformat av författaren Ulf Stark och illustratören Anna Höglund 2002. Nu återutger förlaget den och sägs rikta sig till barn från tre år upp till sex.
Jag har svårt att föreställa mig att en treåring skulle ha behållning av annat än bilderna, knappast en nybliven fyraåring heller. Annars är både bilder och text engagerande, boken är till och med poetiskt vacker på sina ställen. En utmärkt introduktion till den klassiska litteraturen.
Emi Gunér har skrivit och Loka Kanarp illustrerat ”Nina och snöleoparden”. I likhet med ”Världen på vinden” är den här textrik.
Handlingen följer ett år i Ninas liv, tills hon som sexåring börjar i förskoleklass. I många situationer kan både barn och föräldrar känna igen sig, men varken text eller bilder lämnar utrymme åt egna fantasier, vilket i det här fallet är en nackdel.