Pojken i bäcken
Det är 1950 -tal och i Lars Alms debutroman får vi följa pojken Johan och hans familj som via fadern får sin försörjning från gruvan i Kiruna.
Handlingen inleds med en tragisk olycka där Johans vän Tage drunknar i en bäck – en händelse Johan känner stor skuld i. Händelsen plågar honom ända upp i vuxen ålder.
Familjen är fattig och situationen blir inte bättre av att fadern super och misshandlar hustrun och barnen. En mental och fysisk misär som Johan och hans syskon (Siv och Roger) får växa upp i.
Så småningom skiljer sig föräldrarna och äntligen kan Johan andas ut. Kanske blir livet normalt när den alkoholiserade pappan flyttat. Verkligheten blir något annat. Nu får barnen se mamman gå ned i missbruk.
Lars Alm levererar en så stark och initierad berättelse att tanken att det kanske handlar om författarens egna upplevelser genast infinner sig. Många barn tvingades leva en destruktiv miljö under den här tiden – och fortfarande.
Författaren har klätt handlingen i en språkdräkt som lätt förflyttar läsaren in i den 1950-talsmiljö som berättelsen utspelar sig i. Lars Alms debutroman är en genomgående sorglig, tragisk och gripande berättelse, men också en berättelse om att ur orättvisor och misär kan det födas ett hopp.
Livet går vidare för Johan, han går sin egen väg och utbildar sig till ingenjör. Nio år efter olyckan vänder han tillbaka till den bäck där Tage drunknande.
Epilogen blir en uppgörelse med det sorgliga förflutna: ”Förlåt att jag inte hann rädda dig”
Lars Alm är uppvuxen i Kiruna och bosatt i Lainio och Saltsjöbaden. Han har arbetat som systemingenjör vid LKAB och under de senaste 37 åren är han verksam vid den statliga Svenska rymdorganisationen Swedish Space Corporation.