Luleälven
Möten i norr
Till fjällens
ände
Med slädhundar
från Åre till
Treriksröset
Kråkguld
Röster från
Naturmorgon
”Luleälven – Möten i norr” handlar om kont- raster längs det vattendrag som genom elkraftutbyggnaden skapade förutsättningar för Sveriges industrialisering under 1900-talet.
Jokkmokk, samernas kulturella centrum längs älven, borde i rättvisans namn vara en av landets rikaste kommuner men kom i 2014 års mätning bara på 71a plats (av totalt 289).
I avsaknad av rättmätig del av vattenkraftens vinster, kanhända politikerna tyckt att invånarna längs älven kan nöja sig med den på många sträckor fortfarande storslagna naturen.
Fotoboken ”Luleälven – Möten i norr” börjar vid Stora Sjöfallet. Fotografen Mikael Svensson lyfter därifrån med helikopter, för att tillsammans med författarna Sten Bergström och Mats Andréasson överblicka Luleälvens vattensystem och avrinningsområden.
Sedan följer en reseberättelse där varje uppslags bilder lockar in läsaren i texten. Där presenteras fakta om platser och människor längs älven, hela vägen från fjällen, genom odlingslandskapet, till städerna och sist fyrplatsen Rödkallen vid havet.
Det vackra och det fula är med, personliga intryck och väl underbyggda fakta likaså.
Den grafiska utformningen i kombination med pappersvalet gagnar fotografiernas skärpa och färgåtergivning och det är bilderna som gör att den här boken känns extra exklusiv. De är helt enkelt fantastiska.
Naturfotografen Mikael Svensson har även medverkat i flera av förlaget Votums tidigare böcker, bland andra utforskandet av Göta älv i ”Nordens längsta vattendrag” tillsammans med Mats Andréasson som arbetat länge med vatten och miljöfrågor.
Sten Bergström har varit yrkesverksam vid SMHI, tiden före sin pensionering i egenskap av professor, han var forskningschef 1992-2005.
”Till fjällens ände – med slädhundar från Åre till Treriksröset” handlar om fotografen Nicklas Bloms 39 dagar i vildmarken tillsammans med åtta draghundar. Texten är utformad som en klassisk dagbok, där praktiska ting såväl som djupa funderingar nedtecknats.
Läsaren får följa med från att själva beslutet om att genomföra äventyret fattades vid hemmet i Åre, tills att slutdestinationen vid Atlantkusten i Norge är nådd.
Då har ekipaget färdats 130 mil och resan är dokumenterad med en riklig mängd färgbilder som lyfter varje sida till oanade höjder, uppslag för uppslag.
Jag gillar skarpt att bilderna får tala och att texten hålls kort.
Nicklas Blom avslutar boken med en kärleksförklaring till sitt resesällskap:
”Det finns en ärlighet och lojalitet hos hundarna som jag aldrig sett hos människor. De gör alltid sitt ästa och är otroligt tillgivna. Kalla mig inte ensamvarg, jag är mitt i min flock”.
Nicklas Blom gjorde också en dokumentärfilm om hur han förverkligade sin dröm om att åka hundspann till Treriksröset med djuren som enda sällskap. Dokumentären sändes i SVT i början av året, med titeln ”Heading north – en enkel resa”.
I 25 år har det direktsända radioprogrammet ”Naturmorgon” sänts varje lördagsmorgon i Sveriges Radio P1.
För att fira det har redaktionen gett ut en jubileumsbok. Förutom historik och reportage är volymen fylld av fina naturbilder tagna av en rad olika fotografer.
Grejen med ”Naturmorgon” är att upplevelser förmedlas direkt på plats, utomhus, inte i efterhand från en studio inomhus.
Dessa ”terränggående direktsändningar” som redaktionen själv kallar sitt arbetssätt, kräver tekniska och praktiska lösningar utöver det vanliga – ett engagerande arbetssätt som bokens läsare får viss insikt i.
”Kråkvinklar” kallas de återkommande naturkåserierna som både de egna medarbetarna och inbjudna röster står för.
Bland de tusen kåserier som sänts genom åren har 37 valts ut till boken. Även bidrag från en och annan radiolyssnare får plats bland boksidorna.
Med följer sex skivor med reportage från åren som gått. På den första cd:n presenteras också hur naturprogram i radion kunde låta före ”Naturmorgons” tid.
Även i denna bok är bilderna ett riktigt lyft och en stor del av behållningen, om än prosan är mer poetisk och texterna lite längre än i de tidigare nämnda böckerna.