En mycket ovanlig barnbok såg offentlighetens ljus vid Jokkmokks marknad nyligen. Då gav förlaget ut "Kälda och älgen". Den har kulturjournalisten och länsbibliotekskonsulenten Regine Nordström, Luleå, skrivit. Handlingen utspelar sig på stenåldern i Norrbotten och Kälda är en flicka vars konstnärliga talanger en dag bekräftas av en vuxen.
Boken handlar om känslor och flicktankar, men också om vardagliga göromål på ett vinterboställe en höst för nästan 6000 år sedan. Prosan är poetisk och knapphändig, bara de nödvändigaste orden är med. De är valda med en omsorg som gör att jag kan associera dem med den aktuella tidsepoken. Däremot är Käldas första möte med älgen bara antytt. Jag tvivlar på att till exempel en sexåring uppfattar hela betydelsen av den centrala händelsen i boken, trots att bilderna hjälper till.
Bildberättandet står Eva Stina Sandling, Vuollerim, för. Den teknik hon använt är collage av papper och tyg som sytts ihop, i en helt egen stil. Jordiga färger och mycket luft som låter papprets vithet utgöra landskapets ljus, samspelar med texten. Den helhet som bildas guidar läsaren längs sambanden mellan historia, ursprung och livsglädje.
Allt som boken berättar om är väl underbyggt efter grundlig faktainsamling, så med tanke på det är "Kälda och älgen" en riktig historiebok. Framöver kommer bilderbokprojektet att ställas ut med skisser, originalbilderna och annan dokumentation. En arbetslåda som kan användas vid pedagogiskt berättande i barngrupper erbjuds i samband med utställningen.