Somrig vokalfest

Trädgårdsvandring. Erik Westbergs Vokalensemble tog med publiken till olika trädgårdar i sommarskrud, med ett program i naturromantikens tecken.

Trädgårdsvandring. Erik Westbergs Vokalensemble tog med publiken till olika trädgårdar i sommarskrud, med ett program i naturromantikens tecken.

Foto: Erik Westergren

Kultur och Nöje2016-06-20 22:01
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Erik Westbergs Vokalensemble åker på midsommarturné tillsammans med prisbelönta ackordeonisten David Wahlén inom kort. Omtänksamt nog fick hemmapubliken först tillfälle att översköljas av de romantiska naturteman som programmet ”I Afrodites trädgård” bygger på.

Kören och ackordeonisten började med en av dem aldrig tidigare framförd polska av folkmusikerna Esbjörn Hazelius och Johan Hedin. I Jonas Nyströms arrangemang förstärkte instrumentet det folkloristiska temat i varsam samklang med vokalisterna.

Så fortsatte det med B Tommy Anderssons kontrastrika tonsättning av två av William Blakes mest berömda dikter, ”Tigern” och ”Lammet”.

Texten fanns tacksamt nog återgiven på både originalspråk och svenska i programmet, i likhet med de senare framförda körverken av Sandström (latin) samt Pizzetto (italienska).

Över huvud taget togs publiken väl om hand även i mellansnacket, med intresseväckande presentationer av varje stycke. Inte minst en förklaring till varför kvinnorna i kören var klädda i folkdräkter men männen i kostym. Skillnaden mellan ackordeon och dragspel förklarades också – det förstnämnda har två melodimanualer och går att spela Bach på.

Just det gjorde David Wahlén när kören sjungit vilsamma á cappellasången ”Aftonen” av Hugo Alfvén och ett preludium av Grieg ur ”Holbergsviten”.

Johann Sebastian Bachs ”Preludium och fuga i Ciss dur” ur samlingen ”Das wohltemperierte Klavier” skriven för orgel, uppenbarade sig minst lika sakralt och väl tempererat i solistens transformation till sitt instrument.

Jag som ändå är öppen för det mesta och vet vad David Wahlén går för sedan tidigare, knockades av fulländningen i framförandet som andades Bach rakt igenom.

Några sånger av Wilhelm Peterson-Berger är förstås en självklarhet i ett sommarprogram i en svensk kyrka. Vokalensemblen är över huvud taget bra på att ge publiken en blandning av vad vi förväntar oss och vad vi inte visste att vi vill ha. Det enkla blir aldrig banalt när utgångspunkten är högsta möjliga konstnärliga nivå.

Den lokala och regionala betoningen (Peterson-Berger föddes i Umeå, växte upp i Burträsk, och fjällvandrade i Jämtland där han bosatte sig), fortsatte med Piteåprofessorn Jan Sandströms á cappellaverk ”Surge, aquilo” med text ur Höga visans text om gästfrihet. Klangrikt och tidlöst, en kärlekfull tröst där mörker breder ut sig.

Enligt konferencieren var italienaren Ildebrando Pizzetti (1880-1968) över 80 år när han tonsatte ”I Afrodites trädgård” – den enda fullständiga dikt som är bevarad av antikens första kvinnliga poet Sapfo (600 f.Kr).

I händerna på Erik Westberg och hans vokalensemble mejslades variationer av melodislingor fram utan överdrifter, i denna hyllning till fruktbarheten.

Det ordinarie programmet avslutades med en brudmarsch av norske jazztrumpetaren och kompositören Jan Magne Førde och sedan fick publiken Stenhammar – vad annars – som extranummer.

Festspelen