Fira dagen med en bok

Att ge och få boktips passar bra alla dagar på året, men kanske allra mest på dagen som uppmärksammar litteratur och upphovsrätt. Världsbokdagen firas i många länder idag och på biblioteken brukar det vara extra festligt. Tipsen nedan har tonvikt på vackra bilderböcker som kanske kan locka små och stora bokälskare.

Foto:

Kultur och Nöje2014-04-22 18:28
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

"Mademoiselle Oiseau"

Alla barn, ungdomar och vuxna som älskar flärd, fantasi, flydda tider, feminina attribut, fåglar, katter, pärlor, Paris och vackra böcker, kommer att älska denna saga om vänskapen mellan en nioårig flicka och en mycket speciell dam.

Illustratören och designern Lovisa Burfitts teckningar av Mademoiselle Oiseau har gjort succé under de fyra år som gått sedan hon skapade karaktären för Rörstrand. Mamsellen på Rue Montorgueil mitt i Paris har levt sitt liv på porslinsfabrikens tunnaste benporslin tills i vår, när Andrea de la Barre de Nanteuil debuterar som författare. I samspel med bilderna förmedlas en tidlös berättelse fylld av livslust och magi.

Mon Dieu, jag tror att en modern klassiker är född – så gediget förpackad, tecknad och skriven är den här boken! (Rabén&Sjögren).

"Pinocchio"

När en annan världsberömd illustratör tagit sig an en berättelse som intresserat nya generationer läsare i 133 år, har resultatet blivit fler och större bilder och komprimerad text. Carlo Collodis saga om mationettdockan Pinocchio, som efter många upptåg blir en riktig pojke, är den senaste boken i australiensaren Robert Ingpens klassikerserie för barn och ungdomar.

De tolv titlar som utgivits i serien har översatts till svenska av Christina Westman. Språket flyter lätt och ledigt trots att originalet är åldersstiget, vilket även är hennes förtjänst. Vart och ett av de 36 kapitlen inleds med en bild över hela uppslaget och en kort inledning om vad som väntar: En kärnfull text om trots och längtan, lögn och sanning, med kompletterande bilder på så gott som varje sida. Hela boken inbjuder till läsning för stora som små.

"Ludde och födelsedagen"

Det sistnämnda kan man också säga om de moderniseringen av Ulf Löfgrens (1931-2011) klassiska barnbokskaraktär Ludde. Böckerna vänder sig till de minsta barnen, men de lär väcka nostalgi hos vuxna som haft den lekfulla kaninen som favorit när de själva var små.

Jennifer Nystedt har bearbetat bilderna i de hittills åtta nyutgåvorna. Förutom de som kommit i traditionellt "barnformat" har förlaget gett ut "Ludde och födelsedagen" på nytt, med anledning av att figuren Ludde firar 30-årsjubileum i år. Denna bok är lite större i formatet och bilderna är försedda med den nu så flitigt förekommande "lyft-på-fliken"-funktionen. Den unga läsaren kan på så sätt hitta ännu en bild utöver de som i förstone syns på varje uppslag, men det gör boken ömtåligare. (Rabén&Sjögren).

"Sommarregler"

Apropå bilderböcker går det inte att förbise ShaunTans fantastiska "Sommarregler" som kom ut förra året. Författaren och illustratören från Australien tilldelades välförtjänt världens största pris för barn- och ungdomslitteratur 2011 – Alma-priset till Astrid Lindgrens minne.

I den här originella boken upptäcker två pojkar världen och målningarna har ett barnperspektiv som även den mest luttrade vuxenmänniska kan leva sig in i. På varje bilduppslag finns en enda mening, eller "sommarregel", att hålla sig till – allt enligt barnens logik om hur man undviker livets faror. Charmigt, humoristiskt och tänkvärt. (Kabusa Böcker).

"Vinterlots i Bottenviken"

Förlaget i Svartöstan i Luleå har gett ut en påkostad fotobok om Bottenviken. Sol-Britt och Jan Hertting har med bidrag från Luleå och Piteå kommuner, samt Norrbottens läns landsting, fyllt hela boken med bilder om hur människor längs vikens kust anpassar sig efter naturens förutsättningar mellan isläggning och islossning, oktober-maj.

Författarna/fotograferna skriver i förordet att de vill visa på likheter i livsmiljön för befolkningen i Sveriges och Finlands nordliga kustkommuner, eftersom Bottenvikens vinter inte alltid är tydlig ens för de närboende. Med tanke på det är det förvånansvärt få bilder med människor som presenteras. Spåren av dem är med desto oftare, liksom naturens storslagenhet i ensamt majestät.

Utom inledningen med kort historik, gamla och nya kartor och historiska bilder, får nytagna bilder tala. Korta bildtexter lokaliserar plats och tid, någon gång även tankar hos fotografen. (Black Island Books).

"Smultron, sex och sju sorters kakor"

Ett annat Luleåförlag har gett ut Lena Callnes andra roman. Hon bor i Unbyn utanför Boden och arbetar som programledare i P4 Norrbotten, Sveriges Radio. Handlingen i hennes senaste bok, som kom ut förra året, utspelar sig under en norrbottnisk sommar på ett pensionat i en liten by. Huvudkaraktären är pensionerad psykolog som återvänder dit efter ett långt yrkesliv i Stockholm.

Intrigen är tillräckligt underhållande för att väcka intresse boken igenom. Den på ytan ljusa berättelsen har många överraskande vändningar. Kort sagt en njutbar litterär bekantskap. (PUF förlag).