Faktafylld forskning och fria fantasier

Kultur och Nöje2013-04-23 08:31
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skaparna av ”Hundviken” beskriver sitt projekt som en släktsaga i form av en roman. På bokomslaget skriver de också att det krävs ”mod, empati och en stor dos fantasi av läsaren” att följa två släkten genom 500 år. Att över huvudtaget ge sig i kast med att försöka sammanfatta en så lång tidsepok i en bok är också modigt, särskilt när ambitionen varit att levandegöra bygdens verkliga historia med fiktiva inslag. Men jag tycker att ”Hundviken” mera liknar en lärobok än en roman.
Eftersom jag vet att Berit Ölund skriver på ett lättläst manér, samt fascineras av personer som lägger ner tid på släktforskning, hade jag ganska höga förväntningar när jag började läsa. Lägg därtill att jag älskar väl illustrerade böcker – ändå blir jag positivt överraskad inledningsvis, om än inkonsekvens med uttrycken ”lapparna” och ”samerna” förekommer.

Sådant går väl att leva med som läsare, värre är det att bli avbruten av författaren hela tiden. Så snart jag börjar engagera mig i de människor som gestaltas och deras livsbetingelser, vill veta hur det gick sedan och så vidare, förflyttas jag till en annan plats eller släktgren.
Alternativt matas jag med fakta som jag struntar i just då, eller så påverkas mitt fokus genom att berättartekniken ändras.
Det är som om kreatörerna av innehållet inte kunnat bestämma sig för i vilken form 500 års historia ska presenteras. De gapar över för mycket och rabblandet av årtal, kungar, krig och släktträd gör boken svårläst – precis raka motsatsen till vad som utlovas på bokomslagets baksida där den fiktiva delen lyfts fram.

Att efter 40 års släktforskning vilja ge ut sina rön i bokform har jag full förståelse för, men det hade varit bättre och mera överskådligt med en renodlad släktlängd för sig och så en roman som fått blomma ut helt och hållet – gärna med fakta invävda i berättelsen istället för staplade på varandra.
Nu har det istället blivit lite av varje med tydliga kompromisser på båda håll. Det är synd, för det finns en hel del guldkorn i ”Hundviken”. Till dem hör för övrigt de tecknade illustrationerna.

Hundviken ? en släktsaga

Släktforskare: Margit Öberg.
Författare: Berit Ölund.
Illustratör: Berit Westerlund.
Förlag: Författares bokmaskin.