Företagaren och visionären Ebbe Wikberg anses vara mannen som öppnade Nordkalotten för turism, där han drivit allt från reseföretag till att ge ut Nordkalott-tidningen. För något år sedan kom hans bok "Ebbes godbitar". I den gavs exempel på satsningar han gjort och människor han mött.
Nu finns han senaste bok "Nordkalottpionjären och visionerna" ute. Han bjuder på en utförlig exposé över sitt liv och sina insatser för att väcka slumrande beslutsfattare till insikt om betydelsen av norra Sverige.
Han inleder med att konstatera att han är född den 3 december 1935, "och oddsen var dåliga eftersom jag inte fick behålla maten".
Det envise och mångsidige visionären låter läsaren följa med på en matnyttig och bitvis rätt rolig berättelse. Här finns mötena med Ernst Wigforss, en gång Sveriges finansminister. Möten med luleåbor i Australien, och beslutet att göra något galet när Norrbottens landshövdning, "nordkalottkejsaren" Ragnar Lassinannti, fyllde 60 år. Han fick renkalven "Kalotto" som present tillsammans med en uppstoppad räv. Efter det fastslogs att att landshövdingen begåvats med en egen naturpark.
Vi får också följa Ebbe på resor till Skottland för att sälja in Nordkalotten. Han gjorde försök att koppla ihop Arjeplog med Frankrike, då en 100 år gammal konjak kom att spela en viss roll. Ebbe Wikberg berättar också om mötet med musikern Putte Wickman och avslöjar hur Vidselbasen kom till.
För den som vill sätta sig in i diverse historik kring vad som hänt på Nordkalotten och roas av Wikbergs eskapader, är hans bok en rätt underhållande läsning. Den kanske inte representerar den högre litterära prosan i tillvaron, men kan ge en njutbar läsning i hammocken.