Året är 2001, strax efter de fruktansvärda terrordåden i USA den 11 september, när en smitningsolycka inträffar i Landskrona. Offret, en lokal högerextremist, hittas död på gatan. Inga vittnen till olyckan finns. Allt verkar till synes som en tragisk olycka. Det är också vad Erik Larsson, lokaljournalist på en centerpartistisk lokaltidning, också rapporterar om. Men så en dag får Erik Larsson kontakt med ett vittne till händelsen, en illegal invandrare som varit på väg hem efter avslutat svartjobb och bevittnade händelsen.
Detta är upptakten till en historia med fler bottnar än vad lokaljournalisten Erik Larsson kan tro när han rapporterar om smitningen i sin tidning. Tillsammans med den unga praktikanten Karin Löfgren börjar Larsson forska kring de uppgifter han får från vittnet till olyckan, och allt verkar inte så enkelt som det först framstod. Det som först verkade vara en tragisk smitningsolycka visar sig i stället ha politiska bottnar. I sökandet efter sanningen bakom högerextremistens död börjar Erik Larsson förstå att någon intresserar sig för de uppgifter som han och Karin Löfgren kommer över. Snart får han en känsla av att den militära underrättelsetjänsten är på jakt efter Erik Larssons källa. Trådarna i historien kring den döde högerextremismen och vittnet till händelsen sträcker sig långt in i den svenska maktsfären och den svenska underrättelsevärlden.
Den roman som Tony Johansson, till vardags doktorand i ekonomisk historia på Lunds universitet. Nu debuterar med är en mycket läsvärd roman som rör sig i gränslandet mellan att vara en politisk thriller eller spionthriller. Tony Johansson lyckas i sin roman skapa en intrikat historia som väller över läsaren och skapar närmast en klaustrofobisk känsla hos läsaren. Det är en berättelse om ett samhälle där du som medborgare är betraktad överallt och där staten blivit en maktmissbrukare som kontrollerar medborgarna i detalj samtidigt som makthavarna håller varandra om ryggen i alla lägen.
Tony Johansson har valt att dela in sin roman i två delar, en som utspelar sig år 2001, och den andra som utspelar sig tio år senare. I den första delen av romanen famlar både journalisten Erik Larsson och jag själv som läsare efter svar. Tempot är högt, skeendena rafflande och händelserika. Detta gör att man snabbt sugs in i bokens täta och vindlande intriger.
I bokens andra del, som utspelas tio år senare än den första, är ansatsen en annan. Den stämning som vilar över bokens andra del präglas mer av uppgivenhet och sorg över samhällsutvecklingen. Erik Larsson hittar då svar på många av de frågor han ställde sig i romanens första halva. Men det är tyvärr inte de svar som varken Erik Larsson eller jag som läsare vill mötas av. Svar som på ett skrämmande sätt anknyter till det Sverige som vi ser idag och de makthavare som finns i vårt land. Detta fångar Tony Johansson på ett intressant sätt genom sitt sätt att berätta. Detta gör att boken kryper innanför ditt skinn och att du som läsare verkligen tvingas fundera över det samhälle som Tony Johansson målar upp i sin bok.
Det är här boken blir intressant ur ett politiskt perspektiv. För visst är det bra att vi som läsare tvingas fundera över, och ta ställning till, hur långt vi är beredda släppa kontrollen över våra egna liv och över vårt samhälle. Är vi beredda att lägga detta i händerna på vilka makthavare som helst, och vad av det våra makthavare gör kan i slutändan legitimeras? Detta är några av de frågor som väcks efter att ha läst Tony Johanssons bok ”Den tredje passageraren”. Vill du läsa en bok som lyckas kombinera politiska insikter med en intressant, lättläst, och välskriven thriller så kan jag varmt rekommendera ”Den tredje passageraren”. Men var beredd på att den kommer att få dig att fundera över vilket samhälle du vill leva i. Det är nämligen poängen med boken.