Vokalensemblen sjunger för hetaste brudparet

En förstärkt Erik Westbergs Vokalensemble, med säte i Piteå, ska sjunga för kronprinsessparet efter bröllopsceremonin 19 juni. Sveriges Körförbund har samlat nio medlemskörer från hela landet, för att tillsammans med Arméns Musikkår hylla de nygifta utanför Storkyrkan i Stockholm.

Erik Westberg under ett repetitionstillfälle i Studio Acusticum.

Erik Westberg under ett repetitionstillfälle i Studio Acusticum.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2010-06-15 06:00
Kör- och orkesterledaren Cecilia Rydinger Alin är körförbundsdirigent och det är hon som ska leda de 288 sångarna, där Erik Westbergs Vokalensemble representerar den ojämförligt största geografiska spridningen. Det är också den enda inbjudna kören förutom två från Uppsala och en från Göteborg, som inte är stationerad i Stockholm.
Dirigenten sjunger
Normalt har vokalensemblen 16 sångare men vid manifestationen på Lejonbacken har den vuxit till 22.
- Våra sångare kommer från ett område som sträcker sig från Umeå till Uleåborg. Förstärkningen kommer från Musikhögskolans kammarkör och några av sångarna som var med i Piteå kyrkoperas uppsättning "Jesu sju ord på korset", säger Erik Westberg som är stolt över den geografiska spridningen.
För ovanlighetens skull kommer också han att utgöra en av vokalisterna, eftersom han inte ska leda kören.
- Även jag ska sjunga! Det är länge sedan jag sjöng under en hel konsert, säger han.
Internationell prägel
En sidoberättelse i sammanhanget är att de båda finländska sångare som är med i Erik Westbergs Vokalensemble, har fått sin resa från Finland till Stockholm sponsrad av Lettlands största flygbolag Air Baltic.
- När de hörde att våra två finska sångare ska vara med och sjunga för Victoria och Daniel blev de så entusiastiska över den internationella kryddan att de ville bjuda på resan, säger Erik Westberg.
Han gläds åt uppdraget, inte minst för att något liknande knappast kommer att hända igen på väldigt lång tid.
- Att få vara med och göra en sån här speciell sjungning känns roligt. Svenska tronföljare gifter sig ju inte så ofta precis, och vem vet - kanske är Sverige en republik nästa gång det skulle vara aktuellt, säger Erik Westberg.
Glad musik
Vokalensemblen har haft egna repetitioner inför uppdraget, men eftersom dess medlemmar arbetar dagtid har det varit svårt att åka ner och repetera med de övriga körerna i Stockholm.
- Har man ett jobb att sköta kan man inte flyga fram och tillbaka till Stockholm på en eftermiddag och kväll. Men några i ensemblen har varit med där och själv ska jag repetera i Stockholm åtminstone en gång, säger Erik Westberg.
Eftersom det är meningen att musiken ska överraska brudparet får han inte avslöja repertoaren, men säger att det blir positiva och glada tongångar.
- Jag kan väl säga så mycket som att det blir en blandning av nyskriven musik och traditionell. Företrädesvis svenskt, med doft av folkmusik, säger Erik Westberg.
Sveriges Körförbunds ordförande Bengt Hall säger i ett pressmeddelande att det är en ära för en av Sveriges största folkrörelser att få uppvakta kronprinsessparet med körsång.
- Kronprinsessans farfarsfar var ordförande i det dåvarande Svenska Sångarförbundet. Konung Carl XVI Gustaf är i dag Sveriges Körförbunds högste beskyddare, påpekar han.
FAKTA Sveriges Körförbund
Det största profana körförbundet i Sverige.
Samlar drygt 18 000 körsångare i mer än 500 körer över hela landet.
De körer som medverkar i sångarhyllningen är Allmänna sången (Uppsala), Erik Westbergs Vokalensemble (Piteå), KFUMs Kammarkör (Stockholm), La Cappella (Uppsala), Maria Magdalena Motettkör (Stockholm), S:t Johannes Kammarkör (Stockholm), Stockholms Kammarkör, Stockholms Studentsångare och Svenska Kammarkören (Göteborg).
Källa: Sveriges körförbund
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!