Violinist med visioner

Festspelns andra så kallade shoppingkonsert i Piteå museums sessionssal, hölls i likhet med måndagens dubbel upplaga. Igår på eftermiddagen fick publiken möta Ian Peaston och hans elfiol. I en knapp timme föreläste han och spelade om vartannat.

Ian Peaston är en skicklig musiker och med vacker ton och precis intonation.

Ian Peaston är en skicklig musiker och med vacker ton och precis intonation.

Foto: Sanna Eriksson

PITEÅ2012-06-20 06:00

Violinen som är ett av de äldsta instrumenten, har genom århundraden fascinerat människor. Inget annat instrument kan vid auktioner idag betinga så svindlande priser, samlare och musiker är beredda att betala nästan vad som helst för att komma över en Stradivarius eller en Guarneri.

Faktum är att en fiol byggs i dag efter förebilder från 1500-talet. Genom alla tider har violinister strävat efter att förbättra klangen, att hitta nya sätt att frambringa ljud ur instrumentet.

På 1800-talet var Nicolo Paganini den store mästaren och förnyaren.

Teknik och musik
Nämnde Paganini var inte på plats i muséet, däremot den skotske violinisten Ian Peston med ett batteri av tekniska prylar kopplade till en dator.

Han inledde föreläsningskonserten med att överraskande hälsa publiken välkommen på mycket god svenska. Han berättade att han bor i Sverige sedan 15 år och ofta spelar med Helsingborgs symfoniorkester.

Publiken får höra från denne klassiskt skolade violinist, att han mer och mer intresserat sig för att spela musik han tycker om på sitt eget sätt. Han inledde med att spela ett preludium för soloviolin av JS Bach, med en del medverkan från sin dator.

Simultankapacitet
Genom att spela in sig själv (looping) kan lager på lager läggas på, och genom att använda pedaler kan han spela akustiskt och samtidigt ackompanjera sig själv. Att på egen hand skaffa sig en rytmsektion möter inga hinder. Stor simultanförmåga krävs sannerligen.

Peaston förklarar förloppet pedagogiskt och med musik från olika genrer:

Filmmusik, brasiliansk folkmusik, en variation av Arvo Pärts "Fratres".

Bach är en favorit och återkommer flera gånger.

Alternativt musicerande
Efter konserten/föreläsningen får jag en pratstund med honom. På min fråga om han inte saknar spelkompisar berättar han att visst händer det.

Tillsammans med en klarinettist har han bildat en duo som till hösten bland annat deltar i en festival i Edingburgh.

Vidare är tanken att kunna arbeta med ungdomar, som förmodligen är lätt att fånga tack vare den nya tekniken.

Ian Peaston är en budbärare av ett alternativt sätt att spela musik, som förmodligen inte kommer att ta över men däremot att existera parallellt med det akustiska traditionella musicerandet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!