Balettchefen Madeleine Onne har satt samman en föreställning med enkla tekniska hjälpmedel, där den unga publiken får möta dans från fyra århundraden och ges möjlighet att komma dansarna nära. Efter föreställningen får de som vill komma upp på scenen och prata med dansarna och känna på deras kläder.
Ett sätt att väcka ungdomarnas intresse kan vara att berätta om vad saker kostar i pengar räknat. Vi får veta att en peruk som solistdansaren Johannes Öhman har på sig när han föreställer änkan Simone i baletten "La fille mal gardee" är gjord av äkta grått hår från Tyskland och kostar cirka 15 000 kronor.
Specialskor
En tåsko kostar i runt tal 1 000 kronor och med tanke på att en balettdansös kan förbruka upp till 70 skor under en säsong förstår man att Kungliga Baletten, som med sina 73 dansare är Sveriges största dansensemble, har ett digert skokonto.Åskådarna fick klämma på skorna och en elev undrade:
- Men gör det inte ont att ha på sig så trånga och hårda skor?!.
Jo, i början - jag började dansa vid 12 års ålder - gjorde det jätteont i tårna, men man vänjer sig och jag har hållit på i 27 år nu, berättade balettdansösen Ann Brattselius.
Mycket slit
Vi fick veta att det ligger mycket slit bakom dans och dansare på den höga konstnärliga och artistiska nivå som vi här fick se exempel på. Skolföreställningens program inleddes med Kungliga Balettens morgonskola - dansarnas dagliga uppvärmning. Skolan börjar normalt klockan 10 och pågår i cirka en och en halv timme - sex dagar i veckan, bara söndagen är skolfri. På eftermiddagar repeterar man och på kvällarna är det ofta föreställning.Johannes Öhman berättade att en dansare måste tänka på vad han eller hon stoppar i sig och skräpmat är bannlyst. Nätta balettdansörer äter minst lika mycket som byggnadsarbetare, påstod Öhman.
Kungliga baletten är ett av världens äldsta balettkompanier, det grundades av Gustaf III samtidigt som den svenska Operan 1773 och hade från början 14 dansare. I dag har man alltså ett 40-tal dansare som kommer från femton olika länder.
Publiken i Christinasalen fick ta del av rekonstruerad dans från 1700-talet, klassisk balett från 1800-talet samt nutida dans.
Kungliga Baletten ser som en viktig uppgift att sprida kunskap om konstarten balett till barn och ungdomar. Många skolklasser besöker Operan, där de tar del av repetitioner och balettens morgonskola. Men man når till största delen elever i Stockholmsområdet. Därför genomförs denna miniturne, som förutom Piteå även omfattar Västerås och Uppsala.