Damen som slår en nazist i huvudet med sin handväska under en nazistisk demonstration i Växjö, borde få ett minnesmärke på stadens torg – närmare bestämt en 165 centimeter hög skulptur i brons gjord av Susanna Arwin.
Allt enligt ett medborgarförslag som kultur- och fritidsnämnden beslutade att genomföra i november förra året. Vid det laget hade Susanna Arwin även gjort en tredimensionell bronsavgjutning av lerskulpturen och kommuninvånarna började samla in pengar för att prototypen på 27 centimeter skulle kunna göras i stor storlek.
Historiskt foto
Idén bygger på fotografiet av kvinnan vars familj suttit i Auschwitz. Under demonstrationen i Växjö 1985 slog hon med handväskan mot en nazist och den stunden lyckades Hans Runesson fånga på bild.
– Nämnden var totalt enig i november men har fegat ur efter diskussionerna i lokala och nationella medier.
–En lektor i juridik drog igång debatten om att min skulptur är en symbol för våldsbejakande och då svängde den blågröna alliansen med C, M och MP som nu styr i Växjö, sa Susanna Arwin när PT nådde henne på telefon på torsdgseftermiddagen.
Då hade hon inte nåtts av nyheten om att människor i hela landet reagerat mot arbetsutskottets nej, genom att klä offentliga statyer med handväskor.
– Vad roligt! Det händer så mycket kring mina tanter så jag hinner inte alltid med, kommenterade hon och syftade på att hon skulpterat kvinnor som uppnått en viss ålder i många år nu och att de lever ett eget liv.
Som PT tidigare berättat visas delar ur hennes ”Tant- armé” i Kvinnohistoriskt museums första utställning inne i Umeås nya kulturhus Väven.
Tantarmén
Arbetsutskottet i Växjö motiverar sitt nej med att den tänkta skulpturen på Stortorget signalerar våld, vilket Susanna Arwin kommenterar så här:
– De fegar ur av rädsla för att folk i framtiden inte skulle förstå ursprunget när de ser statyn. Men meningen är att skulpturen ska kombineras med en app där hela sammanhanget finns beskrivet, så att betraktaren kan se helheten.
– Den handlar om någon som vågade säga ifrån mot nazisterna när andra var tysta.
Turerna har varit många. Bland annat har en kritiker hävdat att Susanna Arwins prototyp inte är profesionellt gjord. Och när vissa debattörer efterlyste en offentlig upphandling bestämde kommunen att en sådan skulle starta i september i år.
Upphovsrätt
Hittills har inga fler förslag om ett minnesmärke över händelsen som ägde rum för 30 år sedan lämnats in.
– Enligt medborgarförslaget är det min skulptur folk vill ha på torget.
– Det blir svårt för andra konstnärer att göra något liknande eftersom de för det första måste ha tillstånd från fotografen, vilket jag är säker på att de inte kommer att få.
Susanna Arwin vill gärna göra den stora skulpturen och vet nu att den kommer att bli verklighet – om än kanske inte i Växjö som hon tänkte sig från början.
Tantspekulanter
Både andra kommuner och en privat intressent har hört av sig till henne om att få finansiera en egen staty, samtidigt som S startat en namninsamling i Växjö för att ”väsktanten” trots allt ska placeras där.
– Hur det än blir är jag glad över intresset och stödet som gjort så att någon plats i Sverige kommer att ha en stor bronsskulptur som vuxit fram ur prototypen. Den är förresten är gjord på vanligt professionellt sätt med avgjutning och tredimensionell scanning, säger Susanna Arwin.
Kultur- och fritidsnämnden i Växjö tar ställning 25 februari.