Kumara Ratnayake utställning i Piteå, men nu är det målningar av honom i Ellen Larssons privata ägo som ställs ut.
- Konstnärerna vet om varandra, men de känner inte varandra och är egentligen ganska olika, säger Ellen Larsson som själv räknar båda till sina närmaste vänner.
Välgörenhet
Buddhi Keerthisena är chef för den statliga institutionen för konst och hantverk i Sri Lanka och reser runt i världen för att marknadsföra det på regeringens uppdrag. Men under 70- och 80-talen hade han hundratals utställningar i Asien och Europa, varav flera i Sverige. Då sysslade han med batikkonst, som i dag blivit så dyr att framställa att han övergått till att måla i olja. Numera är det hans dotter som för konsthantverkstraditionen vidare, i egenskap av designer.Kumara Ratnayake har alltid arbetat som konstnär sedan han utbildade sig till det. Han ställer ut i huvudstaden Colombo varje vecka och har permanenta utställningar i London och SanFransisco. Det senare genom Maria Larssons försorg, dotter till Ellen.
- Kumara är mera i ropet på senare tid än vad Buddhi är som blivit mer av affärsman. Min dotter säljer Kumaras konst i USA till mycket högre priser än vad jag satt här. Det är jag som äger tavlorna han gjort i utställningen och eventuella intäkter från försäljning ska oavkortat gå till mitt hjälparbete.
- Det är bara en målning jag inte vill sälja, en som jag fick efter tsunamin, säger Ellen Larsson som började sitt engagemang i Sri Lanka för snart 35 år sedan.
Hon hälsar alltid på sina båda konstnärsvänner i samband med sitt årliga månadslånga besök i Sri Lanka. Då besöker hon även de fem barnhem hon hjälper, oanmäld, samt de 27 barn hon skaffat faddrar till.
- Båda mina adoptivdöttrar är från Sri Lanka och hela familjen har varit där många gånger under årens lopp.
- Ibland har faddrarna från Piteå också följt med mig när jag reser dit, men nu när det är så oroligt föreslår jag det aldrig för någon. Det måste komma från dem själva, säger Ellen Larsson.
Självhjälp
Hon påpekar att oroligheterna är förödande för ett land som ska leva på turism. Det är orsaken till att hon inte direkt ser att folk i allmänhet har fått det så mycket bättre under decenniernas lopp.- De sociala skillnaderna är fortfarande mycket stora. Det barn jag främst vill hjälpa nu är en 15-årig flicka som bor i ett enkelt skjul på landet med sin mamma. Pappan dog nyligen.
- Jag försöker ge hjälp till självhjälp. De behöver en bättre bostad och så skulle jag vilja att hon får studera.
Av eventuella intäkter från Buddhi Keerthisenas konstverk, går 15 procent till välgörenhet bland lankesiska hantverkare och konstnärer som behöver hjälp.
- Som tur är har jag en fantastisk kontakt i Sri Lanka som ser till att pengarna verkligen kommer fram och används rätt. Det är makarna Manjula och Mangele Fernando som exempelvis pytsar ut 150-200 kronor per fadderbarn, varje månad.
Ellen Larsson talar varmt om hjälporganisationerna Lions och Röda Korsets lokala avdelningar som hon samarbetar med, samt många andra Pitebor som har förtroende för hennes personliga kontroller på plats.
- Till exempel samlade syföreningen Tisdagsgruppen, som brukar träffas i Malmgården i Hortlax, in några tusen till ett pojk- och flickhem.
I februari åker ellen Larsson till Sri Lanka igen.
- Det är ett vackert land och klimatet är skönt för mig som är reumatiker.