Åtta konstnärer – Bo Lundberg, Cecilia Rosenlund, Karin Furness, Klas Hällerstrand, Lars Rehnberg, Maria Jadinge Trygg, Rolf Atmarsson, Sarah Arnason och Thomas Efverström – visar upp fem verk vardera. Utställningen är en del av Piteås 400-årsjubileum och i likhet med övriga utställningar under året är det ett samarbete mellan Kaleido och Piteå konstförening.
– Det har varit en utmaning och vi hade inte en aning om vad de skulle komma med, säger Ann-Katrine Sämfors, ordförande, Piteå konstförening.
Hon utvecklar:
– Det är åtta konstnärer, åtta olika temperament. Det är en spännande mix, men ändå har vi lyckats lyfta fram varje konstnär, om jag får skryta.
Publiken möts av bland annat Cecilia Rosenlunds vardagsnära skildringar i olja, Sarah Arnasons tolkningar av såväl Stockholm som Skellefteåtrakten i akryl och Klas Hällerstrands uppstickare av baseballträn och textil i fyra volymer kallade "Himlarand".
Ett exemplar vardera av Bo Lundbergs fem "fine art prints" är redan sålda till Tyskland. Lundberg har haft många internationella uppdrag för bland andra American Express och Sunday Times och har hemma i Sverige bland annat utformat logotyper för Piteå dansar och ler och, i samarbete med andra, Liberalerna.
Karin Furness "Mörkerseende" är utställningens största verk, en praktpjäs i fem textillängder med utgångspunkt i åldrande. 75 snabba porträtt med pastellkrita, skumögt utförda utan glasögon, stygnsattes sedan i datorn och gjordes till digitala broderier som sedan syddes upp på linnedukar.
En riktig färgklick på utställningen är Lars Rehnbergs tolkningar av kulturtrion Jörn Donner, Kristina Lugn och PO Enqvist, som alla avled under fjolåret. Den som kikar nära får en rejäl aha-upplevelse av klippt, vikt och rivet slag.
– Man måste gå väldigt nära. Det ser ut som tryck vid en första anblick. Men det är ett kollage med färgat papper. Det tog väldigt lång tid innan vi såg det, berättar Anja Lundström, ungdomskonsulent vid Kaleido, som är en av tre personer som turas om att möta besökarna.
Enskilda sällskap på max fem personer kan boka en stund i konsthallen.
– Det är lyxigt med den service vi kan erbjuda just nu. Det har vi inte tid med i vanliga fall, säger Anja Lundström.
Hon fortsätter:
– Jag blir jätteinspirerad personligen. Det är så blandade tekniker och det är kul när det är så tvära kast mellan stilarna.