Två dussin av ettan
Inför Piteå-Tidningens stundande ansiktslyftning, eller redesign som omgörning av det typografiska utseendet kallas, utlystes en tävling. Alla högstadie- och gymnasieklasser i spridningsområdet inbjöds. De inkomna förslagen om hur PT kan se ut 2015 ställs ut i foajén under maj.
Maria Lundqvist får hjälp av Satu Takkinen med att sätta upp och numrera utställningen i PT:s foajé.
Foto: Maria Johansson
Nu finns flera förslag på hur PT:s första sida, ettan, kan komma att se ut i framtiden.
- Vi ville veta hur ungdomar i vårt spridningsområde ser på PT och det har varit fritt att jobba i grupp eller enskilt, under skoltid eller på fritiden, säger hon.
Från papper till webb
Förutom de förslag som kommit in från skolungdomarna, finns också de från tävlingsprojektet Jakten -08 med, där de tävlande lagen fick samma uppdrag som skolorna. Det mesta har varit fritt att fantisera om - tidningens format, layout, innehåll och typsnitt till exempel.
Fyra ramar utöver utgivningsåret var givna:
Sidan ett skulle innehålla ett självporträtt, en notis om framtidens skola, en toppnyhet och en logotyp. Två av ungdomsredaktionen OM:s medarbetare har varit i skolorna och pratat om tävlingen.
- De 24 förslag som kommit in och som vi nu ställer ut, ska plastas in och förvaras för att visas igen 2015, säger Maria Lundqvist.
Flera av bidragen uppmärksammar årtalet av samma anledning som PT gör, trots att det inte nämnts när tävlingen introducerats: Det är då 100 år sedan tidningen grundades.
Samtliga bidrag är i tabloidformat, det vill säga samma som dagens PT. Men ett av dem urskiljer så till vida att tryckpressen verkar vara i det närmaste överflödig om sju år, tidningen existerar knappt i pappersform utan nästan bara digitalt.
Från kronor till euro
En av de föreslagna logotyperna liknar ett av de förslag som proffs-omgörarna kommit med.
Nyhetsmässigt handlar det mycket om klimatet och olika lokala händelser som ofta fått ett globalt perspektiv.
Påfallande många porträtt går ut på att vederbörande flyttat, men kommit tillbaka till Piteå efter studier, bra jobb, familjebildning med mera.
Fantasierna om skolan spänner över allt från eldsvådor till små chip att operera in i kroppen som ersättning för kånkandet på läroböcker.
- Det är roligt att få ta del av hur ungdomarna tänker, fantasin och framtidstron är det inget fel på. En annan sak jag lagt märke till är att tidningens kostnad räknas i euro och inte i kronor, säger Maria Lundqvist. PT ordnade också en omröstning på hemsidan, om vilket av bidragen som läsarna tycker bäst om. Kristina Nordebos fick flest röster.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!