Tryckt tålamod
Sara Widerfjell är årets sista utställare hos Piteå-Tidningen. Den grafiska metod hon fastnat för är en mycket långsam process, som kräver tålamod, tid - och en tryckverkstad.
Foto: Sanna Eriksson
- Under tiden tänker jag på allt möjligt och till slut tänker jag bara i färger, grafik, minnen och symboler. Då blir jag konstnär helt och fullt. Det är både avkopplande och otroligt uppiggande när jag hållit på ett tag", säger hon och tillägger:
- Om man har tålamod går det jättebra. Stressar man lossnar färglagren och det lyser vitt. Jag provtrycker alltid utan färg först, för att kunna se hur linjerna blivit. Sedan provtrycker jag med färg och känner på ytorna.
Dyrt Kina-papper
Om Sara Widerfjell inte är nöjd med resultatet måste hon göra djupare linjer och börja om hela processen med torkning och så vidare. Hon förklarar att det inte får bli diffust när en färg möter en annan.
- När jag tryckt plåten några gånger och tycker det verkar bra, kan jag trycka på ett fint kinesiskt ritpapper som jag gillar, med stämpel. Det finns i olika färger och kostar tusen kronor arket.
Innan det är dags för det slutliga momentet lägger Sara Widerfjell tryckpapper i blöt för att det ska bli mer följsamt. Då sväller det, vilket är viktigt för att det inte ska fastna och gå sönder. Sara Widerfjell sparar alla originalplåtar och förvarar dem i ett förråd.
- Jag är mest inspirerad av Picassos teckningar och så gillar jag 20- och 30-talen, särskilt jugendstilen.
Etsade änglar
I Sara Widerfjells bildspråk är linjerna strikta och färgerna lekfulla. Hon väljer motiv som fungerar i olika färgtemperaturer och skalor.
- Att trycka på papper blir vackert, av en ton kan det bli många olika skiftningar, nästan som akvarell.
Under december är det passande nog änglatema som gäller i foajén.
FAKTA Rubrik
Text
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!