Träffsäker beskrivning av Sveriges demografi

Kartan är namnet på Po Tidholms nya föreläsningsturné. I ett fullsatt stadsbibliotek gav han en mörk men träffsäker beskrivning av Sveriges demografi.

Träffsäkert, pedagogisk, skrämmande och roligt är ord som kan beskriva föreläsningen med namnet Kartan.

Träffsäkert, pedagogisk, skrämmande och roligt är ord som kan beskriva föreläsningen med namnet Kartan.

Foto: Ylva Forslund

Piteå2020-02-05 22:12

Den första kartan som visas upp på duken, när Po Tidholm inleder sin föreläsning, visar en demografisk utveckling över 200 år av folkmängd och tätort i Sverige.

– När industrialiseringen börjar i Sverige i mitten på 1800-talet är städerna till för handel. Det fanns inget större intresse för urbanisering så länge som upptaget av skatt fungerade och befolkningen på landsbygden ökade. När berättelsen om Nils Holgersson kom i början av 1900-talet var den en beskrivning av hur hela landet bidrog till välfärden i form av skog, jordbruk och malm. Sverige var ett land där alla var lika mycket värda och där alla bidrog till utbyggnaden av välfärden, sade Po Tidholm.

I dag, menar Po Tidholm, är berättelsen om Sverige en helt annan. 

– Fredrik Reinfeldt stod i en panel i Davos och beskrev Sverige som en helt igenom urban ekonomi där industrin ungefär skulle ha ersatts av Skype, Spotify och Swedish house mafia.

Po Tidholm beskriver Stockholms dominans som förödande för resten av landet.

– Enligt en undersökning från Eurofund står Stockholm för 30 procent av Sveriges BNP och att 25 procent av alla arbetstillfällen skulle finnas där. Det är otroligt. Stockholm är inget finansiellt centrum som London eller Paris. Jag har faktiskt snott en beskrivning från Ronny Eriksson från Piteå som lyder så här: "Bygg en mur runt Stockholm och se var klösmärkena hamnar."

Karta efter karta visas upp och alla följer ungefär samma mönster där storstäderna tar över på bekostnad av glesbygden, där klyftan mellan stad och land blir tydlig i både statistik och forskning. Mot slutet av föreläsningen som är både rolig, skrämmande och pedagogisk ställer han sig frågan om det kan bli en ny grön våg.

– Mellan 1970 och 1977 flyttade många människor till skogslänen från storstadslänen. Faktiskt så många att 1974 fick kommunalskatten i Stockholm höjas med 1,30 kronor för att så många stockholmare flyttat iväg. Men av dem som flyttade ut på landet då var det nog ingen som tvivlade på samhällsservicen på orten de flyttade till, som att där fanns en skola, en lanthandel, ett BB och en arbetsförmedling. Det gör det idag.

Det är en mörk bild du ger. Har du någon lösning?, var en fråga som ställdes. Efter en stunds begrundande kom svaret.

– Nej, som gammal journalist är jag van att leta problem. Det ligger inte riktigt för mig att hitta lösningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!